недеља, 14 јула, 2024

20 godina sa vama
Najavljen 11. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

Najavljen 11. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

Svi posetioci Zlatibora će u periodu od 25. do 27. avgusta biti u prilici da u Кulturnom centru Zlatibor uživaju u najznačajnijim filmskim ostvarenjima u oblasti sporta kako iz Srbije, tako i iz regiona, ali i autora iz Brazila, Italije, Ukrajine, Švajcarske, SAD, Pakistana, Francuske, Austrije, Кenije, Švedske, Australije i Argentine, koji će se boriti za nagrade na ovom sve cenjenijem festivalu sportskog filma.

Pozdravljajući prisutne novinare, Arsen Đurić, predsednik Organizacionog odbora 11. Međunarodnog festivala sportskog filma i predsednik Skupštine opštine Čajetina je naglasio da je opština pre jednu deceniju procenila da ovakav jedan festival može istovremeno da bude podrška autorima sportskog filma, kao i upotpunjenje turističke ponude opštine Čajetina i Zlatibora. „Opština Čajetina ulaže značajna sredstva u razvoj sportske infrastrukture što su prepoznale brojne sportske ekipe iz Srbije i iz inostranstva koje se godinama unazad odlučuju da im Zlatibor bude baza za pripreme pred velika takmičenja ili pred početak svojih liga. Sledeće godine krećemo sa izgradnjom sportskog kompleksa sa 15 novih terena i sa jednom sportskom halom, a u planu za narednu godinu je i izgradnja golf terena i jednog najmodernijeg autodroma“ najavio je Đurić.

Umetnički direktor festivala Jovan Marković je naglasio da se festival unapređuje iz godine u godinu, počevši od selekcije filmskih ostvarenja, preko formiranja međunarodnog žirija do organizacije mnogobrojnih pratećih manifestacija festivala.

Aleksandar Avramović, selektor i urednik programa festivala, je podvukao da je Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru član Svetske organizacije sportskog filma sa sedištem u Milanu, koja je direktno povezana sa Međunarodnim olimpijskog komiteta. „Prošle godine smo na festivalu u Milanu imali sedam filmova sa Zlatibora, od kojih je većina nagrađena ili pohvaljena“ dodao je Avramović.

Posebna programska celina ovogodišnjeg festivala na Zlatiboru je „Slovenački sportski film danas“, a grad gost će biti slovenačka Rogaška Slatina, sa čijim predstavnicima će domaćini iz Čajetine razgovarati o iskustvima u razvoju sportskog turizma.

Organizatori festivala su na ovoj konferenciji za novinare objavili i deo nagrađenih.

Nagradu za životno delo u oblasti sporta dobili su glumac Petar Božović, prof. dr Aleksandar Кerković, košarkaški trener i profesor DIF-a i naši proslavljeni sportisti, karatista dr Ilija Jorga, rukometni golman i trener Zoran Živković i plivač i vaterpolista Đorđe Perišić.

Povelju heroj sporta i života „Nataša Кovačević“ je dobio paraolimpijac Draženko Mitrović, bacač diska, koplja i kugle.

Izvor: https://cajetina.org.rs/index.php/sr/vest/najavljen_11_medjunarodni_festival_sportskog_filma_na_zlatiboru

Related posts