петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Predavanje na temu ishrana dece školskog uzrasta

Predavanje na temu ishrana dece školskog uzrasta

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Salašu organizovano je predavanje za učenike, njihove roditelje i nastavno osoblje na temu ishrana dece školskog uzarasta. Prema rečima nadležnih, ovo predavanje će doprineti da obroci namenjeni deci, koji se pripremaju u školskoj kuhinji sadrže zdrave i korisne namirnice. Predavanje je organizovano na inicijativu škole a u saradnji sa ZZJZ „Timok“ Zaječar.

Pravilna ishrana je osnovna baza dobrog zdravlja deteta i podrazumeva pravilan i raznovrstan izbor namirnica, koja sadrži sve hranljive i zaštitne sastojke i optimalan dnevni unos energije. U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Salašu školska kuhinja radi u kontinuitetu pune četiri decenije. „Obzirom da je ovo matična škola koja teritorijalno pokriva 12 naselja i da je radni dan đaka duži nego u ostalim školama, zamišljeno je da kuhinja priprema kompletan obrok za učenike kako bi mogli taj dan u školi izdrže bez gladovanja“, istakao je direktor ove škole Božidar Rajić.

Zbog načina življenja, modernizacije poljoprivrede i industrijalizacije namirnica, menjaja se i ishrana ljudi, unos namirnica u organizam koje nemaju značajnije nutritivne vrednosti postala je svakodnevica. Stručnjaci za kontrolu ishrane i promociju zdravlja ističu da se navike koje se steknu u porodici najčešće  održavaju tokom celog života, kako pri izboru namirnica, tako i u načinu pripreme.

Školska kuhinja u Salašu obezbeđuje obroke za oko 90% đaka, prema rečima direktora nastojaće da u narednom periodu belo brašno zamene integralnim a nivo upotrbr šećera smanje na najmanju moguću meru. Rezultati sistematskih pregleda učenika osnovnih i srednjih škola u poslednjih nekoliko godina pokazuju da je sve veći broj dece gojazne ili neuhranjene, a sve manji broj normalno uhranjene. 

Related posts