четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Održan 51. festival „Crnorečje u pesmi i igri“

Održan 51. festival „Crnorečje u pesmi i igri“

Boljevac je minulog vikenda bio domaćin 51. manifestacije „Crnorečje u pesmi i igri“. Jedinstvena smotra narodnog stvaralaštva koja „živi“ pola veka na tom prostoru, okupila je ove godine brojna kulturno umetnička društva iz nekoliko sela razasutih duž Crnog Timoka, od njegovod izvorišta u Krivom Viru pa do Vražogrnca.

Festival narodnog stvaralaštva „Crnorečje u pesmi i igri“ ove godine je održan od 9. do 12. juna. Festival je počeo 9. juna, maskenbalom dece predškolskog uzrasta, a 10. juna je održano predtakmičenje trubačkih orkestara istočne Srbije za plasman na Sabor trubača u Guči. Saborni dan „Crnorečja“, u subotu 11. juna  počeo je tradicionalnom izložbom „Zlatne ruke Crnorečja“, a u isto vreme su posetioci mogli da prisustvuju „Gastro karavanu kroz Srbiju“, koji je prvi put ove godine posetio  Boljevac.

„Gastro karav“ je manifestacija koja je prvi put ove godine održana u maju mesecu u Kikindi, a nastala je na inicijativu prvog amaterskog udruženja kuvara „Pauk“ iz Bačke Topole.

Nak što je prošle godine  prigodnim programom, koji je bio prilagođen uslovima epidemije, obeležena jubilarna, pedeseta godišnjica „Crnorečja“, ovogodišnja manifestacija  vratila se već ustanovljenim sadržajima. U popodnevnom delu programa, koji je počeo  defileom učesnika, od 18 časova nastupile su folklorne grupe sa područja crnorečkog basena, koje neguju autentično folklorno nasleđe.

Ovogodišnji festival je završen u nedelju, 12. juna kada je održano  predtakmičenje frulaša istočne Srbije za plasman na Sabor „Oj, Moravo“ u Prislonici. Organizatori festivala bili su Кulturno-obrazovni centar i Turistička organizacija opštine Boljevac.

Related posts