четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin proslavio opštinsku slavu Spasovdan

Negotin proslavio opštinsku slavu Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavili su jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Vaznesenje Gospodnje -Spasovdan. Spasovdan je i opštinska slava u Negotinu, koja je ove godine obeležena tradicionalno rezanjem  slavskog kolača u zgradi opštinske uprave.

Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan Vaznesenje Isusa Hrista spada u pokretne praznike i uvek pada na četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Na Spasovdan se širom Srbije organizuju zavetine i litije, a ovaj praznik opština Negotin obeležava kao opštinsku slavu. „U protekle dve godine slavu smo obeležavali skromno, u skladu sa epidemiskom situacijom, drago mi je da je taj period za nama i nadam se dam se to više neće ponoviti“, istakao je na svečanosti Vladimir Veličković predsednik opštine Negotin.

„Praznik Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan ove godine obeležavamo u zdravlju i prisustvu većeg broja gostiju, jer prethodne dve godine to nismo mogli“, rekao je u svojoj besedi protonamesnik Marjan Kerčulj arhijerejski namesnik negotinski.

Opština Negotin već dugi niz godina proslavlja opštinsku slavu Spasovdan brojnim priredbama i svetkkovinama, u duhu tradicije organizovana je i svečana litija.

Related posts