среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Letnja scena u tvrđavi Fetislam gotova do kraja leta

Letnja scena u tvrđavi Fetislam gotova do kraja leta

Srednjovekovna tvrđava Fetislam iz 16. veka, nekada poslednje uporište turske vlasti na delu Dunava koji protiče kroz srbiju, danas predstavlja biser turističke ponude opštine Kladovo. Trenutno je Fetislam veliko gradilište, kako bi u budućnosti na ovom prostoru koji zauzima površinu od oko 16 hektara, mogla da se primenjuje čitava paleta turističkih usluga.

Proces degradacije i propadanja ovog spomenika kulture, kako ističe predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić, zaustavljen je zalaganjem opštine Кladovo uz pomoć nadležnih institucija i Vlade
Republike Srbije. Nakon realizacije određenih projekata kroz program INTERREG IPA u prekograničnoj saradnji sa Rumunijom, izgrađen je kapitalni objekat Vizitor centra, vrednosti preko million evra, glavno mesto za prijem posetilaca. U toku je i revitalizacija „Malog grada“ koji je i najstariji deo tvrđave. Nikolić je naglasio da je ideja da se odeđeni broj manifestacija organizuje na ovom prostoru kako bi ovaj lokalitet poslužio nameni.

„#EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“, četvrti je IPA projekat finansiran od strane Evropske unije koji se realizuje u tvrđavi Fetislam. U koordinaciji sa GIZ-om, izvode se radovi na revitalizaciji Varoš kapije, bedema od prvog do šestog bastiona sa lagumima. Slede radovi na sanaciji i rekonstrukciji ulazne kapije u Mali Grad, Letnje pozornice i
dunavskih kula.

Ovaj veliki posao u vrednosti od 1,3 miliona evra, koji će trajati do sredine 2022.godine, omogućiće kako ističu u lokalnoj samoupravi, da se formira nov i upečatljiv turistički proizvod za različite turističke usluge ali i dalju valorizaciju zaštite i prezentacije bogatog kulturnog nasleđa- tvrđave Fetislam.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts