четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
U Negotinu je obeležena 101. godišnjica postojanja PSSS

U Negotinu je obeležena 101. godišnjica postojanja PSSS

U Negotinu je obeležena 101. godišnjica postojanja PSSS, povodom ovog značajnog jubileja organizovana je svečana akademija gde su podeljene plakete i priznanja predstavnicima resornog ministarsta, poljoprivrednih savetodavnih službi iz cele Srbije i brojnim drugim saradnicima. Nakon svečanosti koja je održana u skupštinskoj sali, na glavnom gradskom trgu otvoren je drugi po redu etno sajam „Izvorno iz Krajine“.

PSSS Negotin radi sve poslove utvrđene Zakonom o Poljoprivrednoj službi Republike Srbije, Zakonom o stočarstvu, Zakonom o Zemljištu, Zakonom o semenu i sadnom materijalu, Zakonom o zaštiti bilja od biljnih bolesti štetočina i korova i drugim zakonskim propisima.Služba radi i druge poslove po ovlašćenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Danas obeležavamo 101-vu godišnjicu rada negotinske Poljoprivredno- savetodavne  stručne službe koja se u proteklom veku pokazala se kao važan činilac  razvoja poljoprivredne proizvodnje. Naša opština već duži niz godina izdvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivrede,“ istakao je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Kao rezultat izlaska iz vinogradarske krize,koju je izazvala filoksera a koja se na ovim prostorima pojavila 1883.godine, već 1886.godine u Negotinu je ,od strane Ministarstva za poljoprivredu mlade Kraljevine Srbije, formirana poljoprivredna stanica za praktičnu obuku individualnih zemljoradnika i kontrolu kvaliteta loznih kalemova, s obzirom da je vinogradarstvo u ovom kraju uvek bilo razvijeno.

Nakon svečanosti koja je održana u skupštinskoj sali, na glavnom gradskom trgu otvoren je drugi po redu etno sajam  „Izvorno iz Krajine“  pored predstavnika poljoprivrednih savetodavnih službi, predstavnika lokalnih samouprava iz okruženja, događaju su prisustvovali i predstavnici ministarstva poljoprivrede pod čijim se okriljem manifestacija i održava. Tema drugog etno sajma je ruralni etno turizam u Srbiji.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts