четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
Spuštena je zavesa na 13. festival „Gergina“

Spuštena je zavesa na 13. festival „Gergina“

Nastupom učesnika revijalne večeri i promocijom CD-a „Dunăre, Dunăre“ povodom 10 godina postojanje Etno grupe „Gergina“, u Negotinu je završen 13. internacionalni festival vlaške izvorne muzike „Gergina“ 2022. Kako je u svojoj besedi istakla Marija Vitas etnomuzikolog, ovoj festival koji je doživeo svoje 13. izdanje važan je za Srbiju, jer poput brojnih drugih manifestacija koje se odnose na nasleđe neke nacionalne zajednice, neguje tradiciju i kulturu Vlaha.

Festival „Gergina“ je osmišljen da od zaborava otrgne običaje, tradiciju, kulturu Vlaha i njihov jezik, njegova misija je da pored ostalog podstakne mlade ljude da nauče nešto više o svojim precima i ne dozvole da se pesme, igre i jezik zaborave. Taj zadatak celu jednu deceniju uspešno izvršava i Etno grupe „Gergina“ koja je ove godine proslavila svoj 10. rođendan. Tim povodom je promovisan CD-a „Dunăre, Dunăre“.

Publika je druge festivalske večeri bila u prilici da prati nastupe doajena vlaške muzike. dr Siniša Čelojević predsednik udruženja „Gergina“ koje je organizator ovog festivala, izražavajući svoje zadovoljstvo samim tokom ove manifestacije, istakao je da je ovo 13. izdanje „Gergine“ možda i najbolje do sada.

Ovogodišnji festival bio je posvećen poznatom trubaču iz Urovice Ljubodragu Raduloviću koji je izgubio bitku sa koronom. Festivlaska zastava je spuštena, a organizatori već razmišljaju o sledećem muzičkom događaju koji će obeležiti uskršnje praznike u Negotinu sledeće godine.

Related posts