среда, 8 маја, 2024

20 godina sa vama
Počeli su „Dani Gergine“ u Negotinu

Počeli su „Dani Gergine“ u Negotinu

Izložbom narodne vlaške nošnje iz riznice porodice  Petrović iz Mokranja, počeli su „Dani Gergine“ u Negotinu, prateća manifestacija u okviru 13. internacionalnog festivala vlaske izvorne muzike „Gergina 2022.“ Izložba je postavljena u holu negotinskog doma kulture, a publika je mogla da razgleda vredne eksponate poput ponjava, ženskih i muških primeraka narodne nošnje.

Festival „Gergina“ ima nekoliko segmenata, pored muzičkih događaja tu su i likovna i kreativna predstavljanja. Poblika je na ovoj izložbi mogla da vidi raskoš vlaške domaće radinosti, kako kućne opreme, tako i odevnih predmeta. Dušanka Botunjac akademski slikar i primenjeni umetnik govoreći o izloženim komadima, istakla je da su prisutni geometrijski oblici u nacionalnom ornamentu i na nošnji i na ponjavama. Ona je dodala da se u većini krajeva koristi geometrijska ornamentacija ali da je tehnika u ovom slučaju najvažnija.

„Dani Gergine“ u Negotinu na programu su do petka 22. aprila kada će biti promovisan etnološki film „Magični svet vlaha“ autora Aleksandra Repedžića etnologa-antropologa i Anđele Đermanović vizuelne umetnice, a pažnju publike svakaka će imati i izložba seoske arhitekture autora Dragoslava Ilića.

Nakon pratećeg programa 13. internacionalni festivala vlaške izvorne muzike „Gergina 2022.“ na programu je na vaskršnji ponedeljek i utorak, 25, i 26, aprila. Prvo festivalsko veče je takmičarskog karaktera, dok je drugi festivalski dan rezevisan za proslavljne vokalne i instrumentalne soliste.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts