четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Održano takmičarsko veče 13. festivala „Gergina“

Održano takmičarsko veče 13. festivala „Gergina“

Festival vlaške izvorne muzike „Gergina“ koji  svake godine tokom Vaskrsa okuplja brojne takmičare i proslavljene soliste u Negotinu, ove godine je organizovan 13. put. Publika je prve festivalske večeri pratila nastupe dvadeset i jednog učesnika u konkurenciji za prestižne nagrade.

Da je festival „Gergina“ na visini zadatka i da iz godine u godinu izvršava svoju misiju, potvrđuje i broj takmičara ove 2022. godine. Za naljbolje u svojim kategorijama takmičilo se četrnaestoro instrumentalista i šestoro vokalnih solista. Nagradu za najboljeg vokalnog solisti osvojila je Natalija Karalić iz Prahova koja prvi put učestvuje na ovim svačostima u čast vlaške izvorne muzike.

Petnaestogodišni kladovljanin Nenad Mladenović pobednik je u kategoriji instrumentalista, učestvovao je i prošle godine na festivalu ali se ove godine okitio prvom nagradom.

Veljko Stuparević iz Bora dobitnik je prestižne specijalne nagrade festivala „Božidar Janucić“ i kako kaže nagrada mu puno znači, a u narednom periodu će se truditi da bude još bolji.

Festival „Gergina“ je u protekloj deceniji zauzeo mesto koje mu pripada u mozaiku kulturnih događaja Srbije i kao takav sliku naše zemlje čini još lepšom. dr Siniša Čelojević predsednik udruženja koje nosi ime kao i pomenuti muzički događaj, pod čijim se nadzorom organizuje festival, kaže da je takmičarsko veče bilo možda i najbolje u poslednjih 13 godina.

Takmičare je pratio i ocenjivao žiri u sledećem sastavu: prof.dr Dimitrije Golemović etnomuzikolog i kompozitor, Marija Vitas etnomuzikolog i Maja Stanijević profesor klavira u OMŠ „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

Related posts