четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović posetila Zaječar

Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović posetila Zaječar

Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović posetila je Zaječar i tom prilikom razgovarala sa gradonačelnikom Boškom Ničićem, a potom se sastala i sa predstavnicima svih opština i gradova oba upravna okruga. Na sastancima je bilo reči o ulogama lokalnih samouprava u izradi nove krovne strategije regionalnog razvoja i Zakona o održivom ravnomernom regionalnom razvoju, kao i o ulozi lokalnih samouprava u procesu izrade novog Zakona o kohezionoj politici ali i o procesu evropskih integracija i budućim donatorskim izvorima finansiranja.

Poseta Zaječaru je organizovana u okviru serije razgovora koje je ministarstvo za regionalni razvoj planiralo u ovoj godini sa predstavnicima opština i gradovo u svim okruzima u Srbiji. Prema rečima resorne ministarke Jadranke Joksimović glavna tematih razgovora je ravnomerni održivi regionalni razvoj, kako je istakla neophodna je izrada jedne krovne stragije regionalnog razvoja, obzirom na fondove koje Srbija u pristupnom procesu EU koristi. 
Sokobanja je prema statističkim podacima trenutno najbrža rastuća turistička destinacija to pokazuju rezultati od 2014. godine pa do sada gde je rast turističkog prometa konstatno od 20 -30%. Miodrag Nikolić predsednik ove opštine kaže da ta lokalna samouprava već nekoliko godina u nazad koristi sredstva za razne projekte uz pomoć ministarstva za regionalni razvoj i dodaje da je ta saradnja jako važna za razvoj ove banje na istoku Srbije.

Ministarka Joksimović je naglasila da je u celom ovom procesu jako važna međuopštinska ali i međuokružna saradnja, pošto su opštine povezane i bliske i povezuju ih projekti poput projekta regionalnog snabdevanja vodom, to je ono što je bitno da predsednici opština shvate i da pojačaju tu saradnju. „Ne sme da bude banalnih razloga za izostanak saradnje, jer saradnjom i stvaranjem regionalnih projekata stiču se uslovi za priliv veće količine sredstava iz evropskih fondova, a to će posledično privući i investitore“, podvukla je ministarka.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts