уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Od COVID-a 19 od početka godine uglavnom oboleva mlađa populacija stanovništva i deca

Od COVID-a 19 od početka godine uglavnom oboleva mlađa populacija stanovništva i deca

Od početka godine prema podacima ZZJZ „Timok“ u Zaječaru od COVID-a 19 uglavnom oboleva mlađa populacija stanovništva i deca školskog i predškolskog uzrasta. Procenat zaraženih na teritoriji oba okruga, Zaječarskog i Borskog je oko 30 posto, što je slično podacima na nivou cele zemlje.

Epidemiološka situacija po pitanju zarazne bolesti COVID 19 na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga od početka godine, slična je situaciji na nivou cele Srbije. Od početka januara meseca procenat obolelih osoba je oko 30 posto i pokazivao je tendenciju rasta do kraja meseca, ističe dr Tamara Hristović epidemiolog u ZZJZ „Timok“ u Zaječaru.

„Dve trećine obolelog stanovništa čine mladi ljudi od 20 do 50 godina starosti, dok se ovih dana bolest preliva na mlađu populaciju, na decu školskog i predškolskog uzrasta ali i starije stanovništvo“, naglašava dr Hristović.

Kako ističe, starija populacija ima problem sa oslabljenim imunitetom u velikom broju slučajeva, a često imaju i više pridruženih hroničnih bolesti što može dovesti usled infekcije do razvijanja srednje teške i teške kliničke slike, a to uslovljava posledičnu hospitalizaciju. Bez obzira na aktuelne podatke o učešću starijih sugrađana u broju inficiranih, stariji zaječarci poštuju mere i uglavnom su vakcinisani.

Prema aktuelnim podacima na teritoriji grada Zaječara oko 52,38% punoletne populacije primilo je drugu dozu vakcine protiv COVId-a 19, međutim kako nam je rekla dr Hristović proteklih dana je primetan manji odziv građana u odnosu na raniji period. Ona je podsetila da su vakcine dostupne na svim punktovima za imunizaciju i da se mogu primiti bez prethodnog zakazivanja.

Naredne nedelje predstoji obeležavanje državnog praznika Sretenja, što podrazumeva neradne dane za određeni broj radno angažovanog stanovništva, kao i produženi februarski raspust za školarce, što bi trebalo da utiče na smirivanje epidemiološke situacije.

Related posts