петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Na Rajačkim pivnicama najbrojniji domaći turisti

Na Rajačkim pivnicama najbrojniji domaći turisti

Nekada najpoznatije negotinsko vinogorje u regionu, koje je vinom snabdevalo i mnoge zemlje u Evropi, poslednjih godina ponovo zauzima značajno mesto na turističkoj mapi Srbije. Čuvene pivnice koje su simbol i ponos nekoliko sela u opštini Negotin predstavljaju bitan segment turističke ponude tog kraja.

Nadaleko poznate pivnce u Negotinskoj krajine u proteklom periodu, tačnije od početka pandemije, posećivali su uglavnom domaći turisti podaci su TO opštine Negotin. Kako ističe Dušan Petrović dir. TO opštine Negotin obzirom na geografski  položaj opštine i susedstvo dve evropske zemlje, sa smirivanjem epidemiološke situacije očekuje se ponovni dolazak turista iz Rumunije i Bugarske, ali i mnogih drugih koji budu prolazili biciklističkom rutom Euro Velo 6.

Vinoteka „Sveti Đorđe“koja je otvorena 2009. godine nalazi se u sklopu pivnice porodice Floričelović u Rajcu, kako ističe Marijana Floričelović otvorili su je na predlog ministarstva turizma, a ideja je bila da to bude degustaciona sala obzirom da se njihova pivnica nalazi u samom centru, te je lako dostupna velikom broju posetilaca.

Miroslav Karamančić se ugostiteljstvom bavi već 28 godina i kako ističe posebnu pogodnost u poslu nalazi u činjenici da je Rajac jedinstveno mesto u svetu, a njegova posebnost se ogleda u tome što se ovde već dugo godina proizvodi i čuva vino. Kako nam je Karmančić rekao Rajec ima oko 280 pivnica, kako objašnjava to su posebne kuće u kojima „živi“ vino.

Turistička organizacija opštine Negotin puno radi na promociji svih pivnica u negotinskoj opštini, lokalna samouprava već nekoliko godina radi na pripremi tehničke dokumentacije koja je neophodna za realizaciju jednog velikog infrastrukrurnog projekta koji će finansirati EU i Nemačka tehnička organizacija za tehničku pomoć i saradnju GIZ, a gde je planirano kompletno sređivanje prvenstveno Rajačkih pivnica.

Related posts