четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Vladimir Bonović iz Zaječara pobednik je devetog bogojavljanskog plivanja za časni krst u Zaječaru

Vladimir Bonović iz Zaječara pobednik je devetog bogojavljanskog plivanja za časni krst u Zaječaru

Vladimir Bonović iz Zaječara pobednik je devetog bogojavljanskog plivanja za časni krst koje organizovano na Popovoj plaži. Nakon prošlogodišnjeg skromnog obeležavanja Bogojavljanja, tradicionalno plivanje je uz blagoslov episkopa timočkog Ilariona ove godine 9. put održano na Timoku.  

Tridesetjednogodišnji zaječarac Vladimir Bonović je među 14 odvažnih plivača prvi dotakao krst, a samim tim postao i pobednik ove tradicionalne trke. Nagradu u vidu zlatnika za pobedu u plivanju uručio mu je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. Pobednik je istakao da počastvovan što je bio učesnik u ovoj manifestaciji i naglasio da u bogojavljanskom plivanju učstvuje već nekoliko godina u nazad.

Bogojavljenje je dan kada je Isus Hristos kršten u reci Jordanu. Prvi put, ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: „Ovo je Sin moj“, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista. Vladika timočki Ilarion istakao je u svojoj besedi da su često u našoj istoriji brojni junaci u boj ispraćani sličnim litijama poput ove koja je organizovana u Zaječaru i da su takve svečanosti simbol očuvanja svog imena hrišćanskog i dostojanstva i svoje otadžbine.

Plivanju je prethodila Svеta Arhijеrеjska Liturgija Sv. Vasilija Vеlikog, u Sabornoj crkvi Rođеnja Prеsvеtе Bogorodicе u Zajеčaru, zatim vеliko vodoosvеćеnjе u porti Sabornе crkvе, dok je posle toga svеčana litija krenula od Sabornе crkvе, kroz cеntar grada do Popovе plažе.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts