петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Sveštenici eparhije Timočke i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa svojim saradnicima, tradicionalno su posekli badnjak

Sveštenici eparhije Timočke i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa svojim saradnicima, tradicionalno su posekli badnjak

U duhu hrišćanstva i pravoslavlja ovog četvrtka , rano izjutra sveštenici eparhije Timočke i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa svojim saradnicima, tradicionalno su posekli badnjak koji ima ključno mesto u praznovanju dana rođenja Isusa hrista.

„Uranili smo jutros zajedno sa našim sveštenicima kako to običaji nalažu da posečemo badnjak koji ćemo nalagati večeras na trgu u Zaječaru“, istakoa je gradonačelnik Ničić. On je svim pravoslavnim vernicima čestitao najveseliji hrišćanski praznik Hristovog rođenja “ neka nam ova godina donese zdravlje i da se oslobodimo ove pošasti, pandemije. Božić je simbol naprtka i porodice, simbol vraćanja našim korenima i to je ono što nas je očuvalo. Moje su želje najiskrenije da svako noseći u srcu Hrista, ponese i tu ljubav i samo tako zajednički udruženi možemo pobediti svako zlo“, Ničić je uputio svima tradicionalni božićni pozdrav Hristos se rodi, vaistinu se rodi.

U oči jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika Božića koji se po julijanskom kalendaru proslavlja 7. januara, verujući narod slavi Badnji dan. Tradicionalno ranom zorom na badnji dan odlazi se po banjak koji simbolizuje bogomladenca. U gotovo svim pravoslavnim domovima u našoj zemlji poštuje se ovaj običaj, a eparhija Timočka u saradnji sa gradskom upravom Zaječar već godinama unazad organizuje svečani odlazak po badnjak.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts