четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Početak Izgradnje akumulacije vodosistema „Bogovina“ u 2022. godini?

Početak Izgradnje akumulacije vodosistema „Bogovina“ u 2022. godini?

Izgradnjom akumulacije vodosistema „Bogovina“ obezbedilo bi se vodosnabdevanje stanovništva i industrije u dovoljnim količinama za gradove Bor i Zaječar i opštine Boljevac, Negotin i Knjaževac. Prema najavama menadžmenta JP „Bogovina“ početak realizacije ovog kapitalnog projekta očekuje se u ovoj godini, a finansijsku podršku pružiće ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.

Potreba na planeti Zemlji za vodom nikada ne prestaje, a vodosnabdevanje stanovništva i industrije u dovoljnim količinama je izuzetno ozbiljan i zahtevan poduhvat. Izradom prostornog plana područja posebne namene sa idejnim rešenjem za akumulaciju „Bogovina“, a potom i dobijanjem lokacijskih uslova, izradom projektno tehničke dokumentacije i dobijanjem građevinske dozvole započela bi realizacija ovog velikog projekta.

Prema rečima vd. direktora JP“Bogovina“ prostorni plan posebne namene se radi zato što je neophodno promeniti granice akumulacije ali je takođe potrebno i sve to uskladiti sa nekim ekološkim standardima.

Prostornim planom republike Srbije za period od 2021. do 2035. godine na listi prioritetetnih akumulacija stoji i akumulacija „Bogovina“, u skladu sa značajem kompletnog projekta za vodosnabdevanje određenih opština u istočnoj Srbiji, a uzimajući u obzir ograničena finansijska sredstva u lokalnim budžetima, JP „Bogovina“ je zajedno sa osnivačima pokrenulo inicijativu da se finasijska podrška za realizaciju ovog projekta zatraži od države. Kako ističe Nataša Jovanović vd dir „JP“Bogovina“ nakon što su nadležni u ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sagleli sve činjenice, dobijen je  pozitivan odgovor od tog ministarstva, što praktično znači da će projekta  finansirati a poslovi će kako je predviđeno započeti 2022. godine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts