четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
ZAКLJUČAК ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE NEGOTIN

ZAКLJUČAК ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE NEGOTIN

Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin na 23. vanrednoj sednici, doneo je Zaključak u cilju poštovanja mera Кriznog štaba i Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Кovid 19 Vlade Republike Srbije, na teritoriji opštine Negotin, određuju se odgovarajuće mere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, kao i uslovi, način sprovođenja, izvršioci i sredstva za sprovođenje tih mera na teritoriji opštine Negotin za vreme dočeka Nove 2022 godine, novogodišnjih i Božićnih praznika i dočeka pravoslavne Nove godine.

Za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da, zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19, obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje dva metra između lica koja ne borave u istom domaćinstvu.

Na javnim mestima na otvorenom prostoru za okupljanje više od 500 ljudi, neophodna je saglasnost Кriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, poštujući propisane mere Кriznog štaba i Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin.

Boravak u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru kao i u objektima koji nisu u registru ugostiteljskih objekata, ali u kojima se vrši održavanje zabavnih i svečanih manifestacija(sale za venčanja, igraonice, sale domova kulture, objekti u privatnoj i javnoj svojini koji se koriste za bilo koje proslave, manifestacije i slično), kladionicama, kockarnicama, slot klubovima i drugim objektima u kojima se održavavaju igre na sreću, kao pružalac i korisnik usluge, u periodu od 20,00 sati do završetka radnog vremena propisanog Odlukom o radnom vremenu, može boraviti i raditi samo lice koje poseduje Кovid sertifikat.

U toku novogodišnjih praznika, za vreme Božićnih praznika i dočeka pravoslavne Nove godine, biće redovnih i vanrednih kontrola ugostiteljskih objekata i iznajmljenih prostora u gradu i selima gde se organizuju proslave kao i bilo kakvo okupljanje u zatvorenom prostoru, od strane komunalne inspekcije i uz asistenciju PS Negotin.

Inspekcije koje su ovlašćene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija), vršiće kontrolu Кovid sertifikata gostiju i zaposlenih u ugostiteljskim objektima.

Za nepoštovanje protivepidemijskih mera koje su utvrđene u inspekcijskom nadzoru, nadležni inspektor preduzima upravne i kaznene mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Na osnovu člana 85.a Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ukoliko pravno ili fizičko lice ne preduzmu radnje i aktivnosti radi primene mera lične i koilektivne zaštite zaštite od infekcije, propisane su i novčane kazne.

Na osnovu člana 73. stav 8. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kada postoje razlozi hitnosti zbog neposrednog ugrožavanja života i zdravlja ljudi, odnosno u slučajevima nepoštovanja propisanih mera u vreme trajanja epidemije od većeg epidemiološkog značaja širih razmera, u pogledu okupljanja ljudi suprotno propisima, inspekcijski organi iz ovog člana, mogu usmeno u skladu sa zakonom da narede mere i radnje od kojih neposredno zavisi uspešno obavljanje poslova utvrđenih, odnosno poverenih ovim zakonom, a naročito može da nalože da se isprazni objekat, odnosno prostor u kome je došlo do kršenja propisanih mera, da zabrane obavljanje delatnosti u objektu, odnosno prostoru u kome je došlo do kršenja mere dok nadležni organ ne preduzme propisane mere, a najduže na 72 sata.

U slučaju sumnje na falsikovani „Кovid sertifikat“ kovid redar i postupajući inspektor obaveštavaju MUP radi procesuiranja.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts