субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Na teritoriji Borskog okruga berba kukuruza završena na oko 95% parcela

Na teritoriji Borskog okruga berba kukuruza završena na oko 95% parcela

Na teritoriji Borskog okruga žetva suncokreta je kompletno završena, ovom kulturom je bilo  zasejano oko 7,5 hiljada hektara, a prinosi su bili u proseku oko 2,1 tone po hektaru. Prema rečima  savetodavaca PSSS u Negotinu, prinosi su bili znatno ispod očekivanih, a osnovni razlog je suša koja je nastala tokom juna i jula, pa i u avgustu, što je znatno  umanjilo prinosе.

Kukuruzom je proletos zasejano oko 20.000 hektara oranica na nivou čitavog okruga, berba je kako su nam rekli u PSSS Negotin završena na oko 95 posto parcela, neobrane su još uvek njive u brdsko planinskim krajevima i po svemu sudeći tamo će kukuruz morati ručno da se obere. Prinosi variraju od 3t -5,5 i 6 t po hektaru. Suša je i ovoj poljoprivrednoj kulturi nanela štetu, obzirom da se pojavila baš u periodu oprašivanja, te je krajnji ishod bio da su klipovi ostali bez zrna u većini slučajeva.

Kako istču poljoprivredni savetodavci u ovakvim ekstremnim uslovima, poljoprivredni proizvođači treba da seju hibride iz ranije grupe zrenja kako bi na vreme osigurali prinose.

Related posts