среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju rudnika bakra i zlata „Čukaru Peki“

Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju rudnika bakra i zlata „Čukaru Peki“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji svečanog otvaranja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, u koji je kompanija Ziđin uložila 474 miliona dolara i koji će biti prvi zeleni rudnik u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je rekao da je otvaranje rudnika izuzetno važno za Bor i da istok Srbije ima dobru budućnost, jer se ostvaruje sve što je do pre samo nekoliko godina izgledalo nemoguće u tom delu zemlje. On je istakao da je urađen potpuno nov rudnik na drugoj strani Bora i to na najmoderniji način, uz poštovanje ekoloških standarda za životnu srednu, kao i da ima sve prečistače otpadnih voda.

„Fantastična flotacija, podignuta po najvišim svetskim standardima, a to je nešto što nam mnogo znači. Ponosni smo na naše prijateljstvo sa Narodnom Republikom Кinom i mi smo rešenje za istok Srbije našli u partnerstvu sa našim kineskim prijateljima. Čestitam Boranima i svim novozaposlenima. Uveren sam da će donositi boljitak i budućnost istoku Srbije. Pozivam sve ljude koji su napuštali Кladovo, Negotin, Majdanpek, Bor, Zaječar, Кnjaževac, Boljevac, Sokobanju, da se vrate u našu Srbiju. Ovde će moći, na svojim ognjištima, na svojoj zemlji, da prave budućnost za sebe i svoju decu“, poručio je predsednik Vučić i podsetio da je predsednik NR Кine Si Đinping rekao da istorija govori da su otvorenost i saradnja pokretači dinamičnih međunarodnih ekonomskih aktivnosti i da će otvorenost i saradnja ostati od suštinskog značaja za kontinuirani ljudski napredak. On je dodao da su te reči bile vizija boljeg sveta za sve narode i da nisu nikog ostavile ravnodušnim.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„U Boru je pre devet godina prosečna plata bila 428 evra, a danas je 647 evra, što je iznad proseka u Srbiji. I dalje će plate da rastu, pre svega zahvaljujući kompaniji Ziđin“, istakao je predsednik Vučić i najavio da će država da uloži do 11 milona evra u rekonstrukciju bolnice u Boru i još 10 miliona u najmoderniju opremu, te da će se već sledeće godine krenuti u pun obim radova. On je naveo da će se odmah raditi i vodovodna mreža, kanalizacija na oko 120 kilometara, što će koštati oko 80 miliona evra.

Ambasadorka NR Кine Čen Bo rekla je da je srećna što će ovaj rudnik biti zeleni rudnik, gde će se rude iskopavati po svim srpskim, kineskim i evropskim standardima u oblastima zaštite životne sredine.

„Otvaranje rudnika Čukaru Peki u Boru od velikog je značaja za ekonomski razvoj Srbije, za srpsko-kinesku saradnju i za građane grada Bora i okoline“, poručila je kineska ambasadorka Čen Bo i istakla da će udeo proizvodnje bakra biti uvećan na 18 odsto, što će Srbiju u narednom periodu svrstati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Izvor:https://www.predsednik.rs/pres-centar/vesti/predsednik-vucic-prisustvovao-svecanom-otvaranju-rudnika-bakra-i-zlata-cukaru-peki

Related posts