четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Počeo 30. pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića“

Počeo 30. pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića“

U Zaječaru je počeo 30. pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića. Svečanost otvaranja započela je  koreografijom Kontra dens studija iz Niša pod vođstvom Danice Ničić, na temu iz predstave „Kralj Ibi“ .

Nakon toga, Vladimir Đuričić, direktor Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ podsetio je na uspešnost 4. Festivala malih pozorišnih formi koji je održan od 11. do 14. oktobra i zahvalio publici što je ispratila festival i što je sala tokom izvođenja svih šest predstava bila puna. Istakao je da će postati praksa da ovaj festival bude uvod u „Zoranove dane“. On je takpođe istakao da će tokom narednih osam dana publika imati priluku da vidi predstave iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Slovenije i Rusije i pozdravio gošće iz ruskog grada Njižnji Novgoroda koje će sutra u 12.00č odigrati predstavu „Moskva priča“ zasnovanu na književnom delu i pismima Staljinove ćerke Svetlane Alelujeve.Naš istkanuti pesnik Pero Zubac je na svečanosti otvaranja istakao kako Zoran Radmilović u njegovom sećanju nije ostao samo po ulogama nego i po onome što je pratio i čitao o njemu:

„Ja sam znao gde dolazim, zašto dolazim, ali nisam znao da će mi biti ukazana čast i poverenje
da vam se obratim večeras. Imao sam tu sreću da živim u vreme Zorana Radmilovića. Mislim da
je svojim talentom, duhom i rezultatima zaslužio da se kaže: „Vreme Zorana Radmilovića“. Istakao je u svojoj besedi naš istaknuti glumac Goran Sultanović, savremenik i prijatelj Zorana Radmilovića:

Nakon svečanog otvaranja izvedena je premijera predstave zaječarskog teatra „Emilija Galoti“
Efraima Gotholda Lesinga, u adaptaciji Vuka Boškovića i režiji Tare Manić, koju je publika
odlično prihvatila. Predstave zaječarskog teatra nisu u konkurenciji za glavne nagrade, ali jesu u konkurenciji za „Zoranov brk“. Tročlani žiri u sastavu: Miroslav Radonjić, predsednik, Duško Ljuština , član i Milan Caci Mihailović, član, doneo je odluku da „Zoranov brk“ za najboljeg glumca večeri dodeli glumcu Milošu Tanaskoviću za ulogu Hektora Gonzaga, kneza Gvastale. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts