уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Saradnja sa evropskim gradovima

BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Saradnja sa evropskim gradovima

Već dugi niz godina Zaječar neguje bratske odnose sa gradovima Tržič u republici Sloveniji,  Kalaraš u Rumuniji i Monfalkone u Italiji. Benefiti ovakvih odnosa su višestruki, kako za sam Zaječar tako i za pomenute gradove u zemljama u okruženju, a  jedan od razloga ove saradnje je da predstavnici tih gradova upoznaju istočnu Srbiju i Zaječar.. U prilog tome govori i podatak da je grad Zaječar jedan od osnivača velikog festivala koji se održava u Goriciji, gde je započeta priča o promociji balkanskih zemalja u oblasti turizma i hrane.

Nedavno je u Zajеčaru  organizovan prijеm za članovе dеlеgacijе rumunskog grada Ramnicu Valcea koji će se uskoro pobratimiti sa Zaječarom. “ Želim da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost zbog današnje posete, u pitanju je delegacija državno lokalne strukture rumunskog grada Ramnicu Valcea sa kojim će se grad Zaječar pobratimiti“, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Poslanik rumunskog parlamenta i predsednik komisije za srpsko rumunske odnose pri rumunskog parlamenta Lorenci Kazan istakao je da se sada dogovara i postavlja dobra osnova za dalju saradnju.

Zamenik gradonačelnika grada Ramnicu Valcea raduje se budućoj saradnji na obostranu koris i zadovoljstvo.

Saradnja će biti ostvarena na polju kulture i turizma, kako je istakao gradonačelnik Ničić,  ideja je da se organizuje manifestacija „Dani Zaječara“ u pomenutom rumunskom gradu ali i pobratimljeni rumunski grad moći će istu takvu manifestaciju da organizuje u gradu na Timoku.

Pored navedenog u planu je bratimljenje i sa gradom Žozije u Francuskoj, zatim Bečejem u Srbiji kao i gradom Medvode iz Slovenije. prema najavama nadležnih u lokalnoj samoupravi razmatra se uspostavljanje bratske saradnje i sa jednim gradom iz Rusije čije ime još uvek nisu otkrili.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.  

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts