петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Pozorišni festival sa bogatom tradicijom

BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Pozorišni festival sa bogatom tradicijom

Tri pune decenije Zaječar neguje i održava prestižni pozorišni festival u čast velikana srpskog glumišta, rođenog Zaječarca Zorana Radmilovića. U godinama kada je umetnost i kultura u velikoj meri marginalizovana Zaječar pronalazi način i sredstva da zaječarski teatar radi bez problema. Pozorište u Zaječaru postoji već 75 godina, za tih sedam ipo decenija bilo je suočeno sa raznim izazovima, međutim ove godine 75. rođendan zaječarsko pozorište Zoran Radmilović proslavilo je kao nikad do sada, sa predstavom koja je igrana u praznoj sali. Naime pretpremijera predstave „Lepotica Linejna“ Martina Magdone, u režiji Janka Cekića,  zbog epidemiloške situacije izvedena je na sceni zaječarskog teatra bez prisustva ljubitelja pozorišne umetnosti zbog epidemije korona virusa. Bez obzira na aktuelnu pandemiju i potrebu da se i rad teatra organizuje u skladu za datim okolnostima, ansambl je u proteklom periodu predano radio, a rezulta su i brojne predstave među kojima su i neke premijere.

Jedna od premijera  izvedena je nakon svečanog otvaranja 30. festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u pitanju je komad  „Emilija Galoti“ Efraima Gotholda Lesinga, u adaptaciji Vuka Boškovića i režiji Tare Manić, koju je publika odlično prihvatila. Inače 30.  „Dani Zorana Radmilovića započeli su  koreografijom Kontra dens studija iz Niša pod vođstvom Danice Ničić, na temu iz predstave „Kralj Ibi“ .

U okviru pratećeg programa „Zoranovih dana“ danas je odigrana ruska monodrama „Moskva priča“ po tekstu Julije Pospelove, u režiji Aleksandra Rjapisova i u izvođenju Natalije Kuznjecove, iz pozorišta u gradu Nižnji Novgorod u Rusiji. Ljubitelji pozorišne umetnosti biće u prili do 23. oktobra da pogledaju brojne predstave u okviru programa 30. pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts