петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Mere za podizanje nataliteta u Zaječaru

BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Mere za podizanje nataliteta u Zaječaru

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, boravila je u radnoj poseti Zaječaru. O demografskim prilikama u Srbiji i merama za podizanje stope nataliteta, državna sekretarka Minić razgovarala je sa gradonačenikom Zaječara Boškom Ničićem.

Kako je nakon sastanka istakao gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, bio je to konstruktivan sastanak na kojem se razgovaralo otvoreno o svim temama vezanim za demografiju. On je dodao da njegogovo dugogodišnje iskustvo koje je stekao vodeći jednu lokalnu samoupravu govori da finasijska podrška koja se daje mladim roditeljima ne doprinosi povećanju nataliteta.

„Jednokratna finansijska pomoć koju država i lokalne samouprave daju mladim roditeljima, ne poboljšava demografsku sliku Srbije. Mi moramo da stvorimo uslove da mladi ljudi koji žele da oforme porodicu imaju gde da rade i gde da žive, a da to ne budu stanovi i kuće u kojima već žive njihovi roditelji“, istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.  

Ničić je naglasio da država pre svega, a potom i lokalna samouprava treba da obezbede uslove u vidu parcela i infrastrukture za podizanje stambenih objekata za te mlade ljude. “ Trebalo bi precizirati koji su uslovi pod kojima se može dobiti kuća i okućnica ili koliko dece treba da ima mlada bračni par koji može da konkuriše“, rekao je Ničić.

„Bila je ovo prilika da razmenimo ideje kako da na njbolji mogući način nađemo rešenje za zaustavljanje izuzetno loših demografskih trendova“, rekla je Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, ona je dodala da to pitanje treba učiniti vidljivim.

„Svaka sredina ima ima svoje specifičnosti i o tome se mora voditi računa prilikom kreiranja mera populacione politike. Takođe mora se stati na kraj diskriminaciji od strane poslodavaca svih žena  koje žele da se ostvare kao majke, bilo da je to prvi, drugi ili treći put“, istakla je pored ostalog državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.  

Related posts