среда, 8 маја, 2024

20 godina sa vama
U toku su arheološka istraživanja u okviru projekta “Zaštitna arheološka iskopavanja Aquesa u Prahovu“

U toku su arheološka istraživanja u okviru projekta “Zaštitna arheološka iskopavanja Aquesa u Prahovu“

Pre desetak dana u selu Prahovo nadomak Negotina započela su arheološka istraživanja u okviru projekta “Zaštitna arheološka iskopavanja Aquesa u Prahovu. Ovaj projekat Muzej Krajine realizuje u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Niš iz Niša, sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i opštine Negotin.

“Zaštitna arheološka iskopavanja Aquesa u Prahovu” prvi put se rade, i to na jedinom dostupnom delu koji je pogodan za arheološke radove tog tipa. Kako je istakao Gordan Janjić arheolog muzeja Krajine i vođa ovog projekta, to je bedem grada i trenutno su otvorene dve sonde, što je potvrđilo pretpostavke da je u pitanju grad iz perioda kasne antike i rane Vizantije.

Cilj projekta arheoloških istraživanja jeste izrada tehničke dokumentacije postojećeg stanja za potrebe pravne i fizičke zaštite arheološkog nasleđa. Međitim veliki problem u realizaciji ovog projekta pretstavlja i činjenica da je iznad  pomenutog atičičkog grada podignuto savremeno naselje što ograničava arheološka iskopavanja.

 Arheolog Aleksandar Aleksić konsultant projekta iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš kaže da opština Negotin ima izuzetno bogato arheološko nasleđe koje nije na pravi način prošlo kroz čitav sistem zaštite, što je dovelo do toga da ovaj lokalitet nije upisan u nacionalni registar zaštite arheoloških nalazišta.

 „Zaštitna arheološka istraživanja predstavljaju prvi korak u postupku sprovođenja konzervatorsko restauratorskih aktivnosti na ovom nepokretnom kulturnom dobru“, ističe vođa projekta i dodaje da  bez sprovedenih arheoloških istraživanja, nije moguće izraditi projekat konzervatorsko-restauratorskih radova. Vrednost ovogodišnjeg projekta iznosi 2.050.000,00 dinara, od čega je 700.000 dinara obezbedilo resorno ministarstvo, a 1.350.000,00 dinara opština Negotin.

Related posts