четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
U okviru dana „Gergine“ prikazan etnološki film „Alun“

U okviru dana „Gergine“ prikazan etnološki film „Alun“

U muzeju Hajduk Veljka u Negotinu u petak uveče, u okviru pratećeg programa 12.  internacionalnog festivala vlaške muzike „Gergina“ prikazan je etnološki film „Alun“. Kako je istakao dr Siniša Čelojević predsednik udruženja „Gergina“, već godinama unazad uoči pomenutog festivala kroz prateći program prikazuju se etnološki filmovi na vlaškom jeziku.

Film „Alun“ govori o običaju pravljenja amajlije za buduće vojnike. Kako je dr Čelojević objasnio amajlija se pravila od lešnika koji je morao biti ubran u određeno doba u godini, mladić koji kreće u vojsku tu amajliju je morao da nosi u košulji. Ovo je običaj koji je nekad bio jako popularan u vlaškom kraju.

Nakon dana Gergine, početkom sledeće nedelje, tačnije u ponedeljak i utorak na programu je istoimeni festival Vlaške muzike, koji je ove godine posvećen životnom delu soliste na saksofonu Žive Dinulovića.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts