субота, 27 априла, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA : Carska palata Feliks Romulijana „Biser“ turističke ponude grada Zaječara

BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA : Carska palata Feliks Romulijana „Biser“ turističke ponude grada Zaječara

Arheoložko nalazište nadomak Zaječara iz perioda kasne antike, carska palata Feliks Romulijana koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, predstavlja „Biser“ turističke ponude grada Zaječara. Nezamislivo je da turisti i posetioci koji dolaze u Zaječar na obiđu i ovaj arheološki lokalitet.

  Romulijana se na Uneskovoj listi nalazi od 2007. godine, od tada su realizovani brojni projekti koji za cilj imaju da posetiocima pruže najpre bezbedan boravak, zatim i neverovatan utisak i doživljaj koji će poneti sa ovog mesta. Uskoro će u kompleksu carske palate biti izgrađen i Vizitorski centar, naime o tome se govori još od 2008. godine, a u poslednjih par godina intenzivirani su kontakti i razgovori između nadležnih u Narodnom muzeju u Zaječaru  i predstavnika GIZ-a, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju koju je Evropska komisija odabrala za koordinaciju projektom. Projekat se finansira iz pretpristupnih fondova EU.

    Kako nam je rekla direktorka Narodnog muzeja u Zaječaru Maja Živić u okviru kompleksa koji će imati oko 2.400 kvadrata biće uređena kompletna infrastruktura uključujući i pristupni terminal za autobuse i automobile na 600 metara od same palate. Ovde će biti i interaktivna postavka sa predmetima odnosno delovima arhitektonske plastike, a posetioci će imati mogućnost virtuelnih šetnji putem aplikacija kroz nalazište. Na ovom prostoru biće izgrađeno i 10 apartmana za saradnike Muzeja ali i za posetioce lokaliteta. U suterenu objekta biće smešten Centar za naučna istraživanja. Živić naglašava da je  projekat prvenstveno  značajan za sam grad Zaječar, kao i za „Romulijanu“ koja je prepoznata od strane celokupnog sveta kao svetsko kulturno nasleđe značajno za čovečanstvo.

   Romulijana je ove godine svim zaineresovanim posetiocima pružila vrhunske sadržaje u okviru manifestacije „Dani Romulijane“ koja je održana od 20. do 25. avgusta. Na pozornici pod vedrim nebom u toku trajanja manifestacije održane su lutkarske predstave, promocije knjiga, finalno takmičenja Evropske škole debate,  kreativno – obrazovne radionice za decu, kao i prezentacija o arheologiji i istoriji Feliks Romulijane i Rimskog carstva.

    Organizator „Dana Romulijane“ bio je Narodni muzej Zaječar, a podršku realizaciji manifestacije pružio je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.  

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.  

Related posts