петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
12.internacionalni Festival  „Gergina 2021.“  biće održan u septembru

12.internacionalni Festival „Gergina 2021.“ biće održan u septembru

Dvanaesti internacionalni Festival vlaške izvorne muzike „Gerrgina 2021.“ planiran je za septembar, tačnije kraj meseca 27. i 28. septembra. Kao i godinama ranije ovaj jedinstveni muzički događaj biće organizovan  u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, i posvećen životnom delu, virtuozu na saksofonu Živojinu-Živi Dinuloviću. Prema rečima dr Siniše Čelojevića predsednika udruženja „Gergina“ koje je i glavni organizator festivala, prijave učesnika su još uvek u toku, a propozicije su iste kao i ranijih godina.

Nastup je u kompletnoj vlaškoj nošnji  sa opancima, a takmičare će i ove godine ocenjivati stručni žiri  u sastavu, Prof.dr Dimitrije Golemović, Marija Vitas etnomuzikolog,muzički urednik  radio Beograd 2 i Maja Stojanović prof.UŠ „S.Mokranjac“Negotin.

Takmičari su u obavezi da prijave isključivo izvorne vlaške pesme,vlaške melodije i vlaška kola.
Vokalni  solisti nastupiće  sa jednom vlaškom pesmom, a instrumentalisti sa melodijom i kolom u trajanju od 4 minuta.  Dodeljuju se  četiri nagrade, najbolji vokalni solista, zatim najbolji instrumentailista, najbolji takmičar festivala  dobija plaketu „Božidar Janucić“ i najbolji takmičar van Srbije za negovanje vlaške izvorne muzike.Za pobednike su obezbeđene novčane nagrade.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts