петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Bistričke vodenice odolevaju zubu vremena

Bistričke vodenice odolevaju zubu vremena

Vodenice su u Srbiji nekada bile sastavni deo pejzaža i seoske arhitekture. Većina njih se nalaze u autentičnom, prirodnom ambijentu, pored potoka, manjih reka, gotovo uvek okružene veoma lepom bujnom prirodom. Danas se u Srbiji teško može naći funkcionalna vodenica, međutim u selu Bistrica u opštini Petrovac na Mlavi postoji 10 vodenica potočara koje odolevaju zubu vremea.

Tragajući za tradicionalnim zdravim jelima na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, put nas je ponovo doveo u selo Bistrica koje je na daleko poznato po bistričkim vodenicama. Vodenice na Bistričkoj reci građene su početkom 19. i sredinom 20. veka. Ovo mistično selo i dalje čuva stare mlinove koji još melju kukuruz i pšenicu kao što se nekada mlelo. Danas su vodenice zakonom zaštićena dobra, svaka od njih ima svoje ime i istoriju poput Ivkove vodenice, koja se danas nalazi u posedu Stević Milorada.

Danas se u Srbiji teško može naći funkcionalna vodenica , pojedini domaćini, s vremena na vreme, obnove poneku, a razlozi su uglavnom sentimentalne prirode, vodenica u današnje vreme nema onaj ekonomski značaj koji je ranije imala. Međutim njihov istorijski značaj i pečat koji su ostavile  neprocenjljiv je.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts