среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
U Knjaževcu je održan 7. po redu „Tozin lonac“

U Knjaževcu je održan 7. po redu „Tozin lonac“

U Knjaževcu je četvrtak održan 7. po redu „Tozin lona“, svojevrsna gastronomska manifestacija međunarodnog karatkera. Ovo je prva ovakva priredba u Knjaževcu nakon relaksacije epidemioloških mera, obzirom da su ipak jasno definisana pravila koja moraju biti ispoštovana kada je organizacija ovakvih događaja u pitanju, ovaj kulinarski festival okupio je manje posetilaca nego ranijih godina. Učestvovalo je 18 ekipa sa 76 takmičara, a posebno su se istakli „Šopski kozaci“ iz Klane koji su pripremili jare u blatu.   Zbog aktuelne epidemiološke situacije u susednoj Bugarskoj, ove godine su izostali njihovi  takmičari  koji su godinama u nazad tradicionalni učesnici ove manifestacije.

Udruženje za negovanje tradicije ”Izvor” i opština Knjaževac organizovali su 7. kulinarski festival ”Tozin lonac” na bazenu Banjica.  Naziv ove manifestacije izabran je u znak sećanja na Svetozara Jovanovića -Tozu, izuzetnog arheologa i istraživača Zavičajnog muzeja, čija je strast bila i kulinarstvo. “ Ova manifestacija ima izuzetan značaj za našu opštinu, a izbor jela koja se iz godine u godinu pripremaju prepušten je samim učesnicima“, istakla je Ljiljana Mihajlović predsednica udruženja „Izvor“.

Pored gulaša od raznovrsnog mesa i brojnih poslastica, najveća atrakcija su ove godine bili specijaliteti od jarećeg mesa. Ono što je posebno bilo zanimljivo, a što se retko viđa na ovakvim događajima je priprema jareta uvaljanog u blato. Prema rečima Dušana Momčilovića iz Kalne ovo je stari recept koji čuvaju žitelji Kalne, a zahvaljujući ovakvim manifestacijama ljudi su u prilici da probaju ovaj specijalitet koji se ubraja u red vrhunskih jela.

Opština Knjaževac je pored razvoja voćarstva, ozbiljna sredstva usmerila i u razvoj stočarstva, pre svega kozarstva, zato su na ovogodišnjem „Tozinom loncu“ u velikoj meri bila zastupljena jela od jarećeg mesa. Predsednik SO Knjaževac koji je ove godine bio predsednik žirija kaže da je lokalna samouprava učinila značajne korake u tom pravcu kako bi mlade ljude podstakli da ne napuštaju svoja imanja, već da mogu da započnu posao od koga će moći pristojno da žive.

Propozicije ove manifestacije nalažu da svi učesnici dobiju nagrade za svoj trud, a ono što je posebna draž ovog gastronomskog festivala jeste užitak u pripremljenoj hrani i specijalitetima na zajedničkom ručku koji sledi nakon takmičarskog dela manifestacije.  

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts