четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
U Kladovu je u toku javna rasprava o nacrtu strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja opštine Kladovo za period od 2021. god. do 2026.god.

U Kladovu je u toku javna rasprava o nacrtu strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja opštine Kladovo za period od 2021. god. do 2026.god.

U Kladovu je u toku javna rasprava o nacrtu strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja opštine Kladovo za period od2021. god. do 2026.god. Naime zainteresovana pravna i fizička lica sa teritorije ove opštine mogu i dalje mogu da daju svoje predloge, primedbe i sugestije na nacrt pomenute strategije, svoje pisane podneske mogu ostaviti na pisarnici opštinske uprave ili ih mogu slati na mail adresu ggramić@kladovonet.com.Tekst nacrta strategije dostupan je zainterosovanima na uvid uodeljenju za društvene delatnosti opštinske uprave Kladovo i na web adresi www.kladovo.org.rs. Kako se navodi u uvodu ovog dokumenta, opština  Kladovo je dominantno  ruralna  i  poljoprivredna,bogata istorijskim  i kulturnim nasleđem i prirodnim potencijalima, od kojih se posebno ističu turistički sadržaji. Nosioci razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja su porodična poljoprivredna gazdinstva, najveći obim i tržišnost poljoprivredne proizvodnje se ostvaruje u sektoru ratarstva,a ruralni turizam i uzgoj ribe pruža osnovu za održivi ruralni razvoj. Poljoprivredna  proizvodnja  nije  dovoljno  konkurentna,a potencijali  za  druge ekonomske aktivnosti  na poljoprivrednim  gazdinstvima  (kao  što  su  prerada poljoprivrednih  proizvoda,  ruralni  turizam  i  slično) nisu  dovoljno  razvijeni. Pored toga, fizička i socijalna infrastruktura u selima nije na zadovoljavajućem nivou, dok mladi još uvek odlaze iz sela tražeći bolji kvalitet života i zaposlenje.

Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja opštine Kladovo za period 2021-2026. godina  daće jasne smernice budućeg održivog i konkurentnog poljoprivrednog i ukupnog socio ekonomskog ruralnog razvoja Opštine. Biće zasnovana kako na lokalnim specifičnostima i uočenim potrebama poljoprivrednih proizvođača i svih stanovnika Opštine, tako i na jasnim opredeljenjima i zvaničnim dokumentima Republike u oblasti razvoja poljoprivrede, ruralnog razvoja i priključenja EU. Strategija će biti svojevrsni vodič, koji će usmeravati akcije i napore svih učesnika u razvoju    poljoprivrede i ruralnom razvoju opštine Kladovo, kako bi se povećala konkurentnosti poljoprivrednog sektora i unapredio kvalitet života i rada svih stanovnika u Opštini, navodi se pored ostalog u uvodnoj reči. Javna rasprava traje  do 10. juna kada će biti organizovan sastanak  na kojem se očekuje prisustvo predstavnika   opštinske uprave, javnih preduzeća raznih udruženja i ostalih zainteresovanih pojedinaca.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts