недеља, 28 априла, 2024

20 godina sa vama
Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama

Predstavnici Crvenog krsta Negotin sa svojim volonterima obeležili su 26. Juni Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.Na najprometnijim mestima u gradu, pakrovima, letnjim baštama, stadionu i drugim prometnim mestima u gradu volonteri Crvenog krsta Negotin delili su liflete u cilju edukacije prolaznika i objašnjavali zašto se obeležava ovaj dan.

                Obeležavanje ovoga dana je izraz odlučnosti da se ojača delovanje i saradnja u aktivnostima usmerenim na suzbijanje potrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za podizanje svesti o posledicama upotrebe droga po društvo i za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga.

Ovogodišnji slogan kampanje  ’’Podelite činjenice o drogama, spasite živote’’  naglašava značaj deljenja naučno zasnovanih informacija o drogama uključujući informacije o zdravstvenim rizicima i najboljim praksama u rešavanje svetskog problema droge kao što su prevencija,lečenje i nega zasnovani na dokazima.U okviru ovogodišnje kampanje se pozivaju sve zainteresovane strane na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou da preduzmu aktivnosti u cilju smanjenja širenja dezinformacija i korišćenja nepouzdanih izvora informacija, istovremeno se obavezujući da će deliti samo prave naučno potkrepljene činjenice o drogama.

Prema rezultatima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima, u Srbiji je 2019. Bilo koju drogu tokom života probalo 8,6% učenika sarosti 16 godina.Kanabis je najčešće korišćena droga među učenicima prvih razreda srednjih škola u Srbiji. Ovu drogu je tokom života probalo 7,3% učenika prvih razreda srednjih škola, 5,6% učenika prethodnih 12 meseci i 3,2% u prethodnih 30 dana, sa većom učestalošću među dečacima u poređenju sa devojčicama.              

Potrudimo se svi zajedno i pomozimo mladima koji to ne čine, da se vrate zdravim stilovima života.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts