понедељак, 29 априла, 2024

20 godina sa vama
U Negotinu je obeležen Dan opštine

U Negotinu je obeležen Dan opštine

Polaganjem venaca na spomen obeležje na mestu pogibije Hajduk Veljka Petrovića u Negotinu je obeležen Dan opštine. Aktuelna pandemija COVID 19 uslovila je i ove godine skromnije praznovanje, bez pratećih manifestacija i programa koji su ranijih godina pratili obeležavanje ovog značajnog datuma.

12. maja 1833. godine Negotin i Krajina oslobođeni su turske okupacije, u znak sećanja na te događaje u gradu hajduk Veljka i Mokranjca godinama u nazad bile su organizovane višednevne priredbe i kulturni događaju koji su okupljali brojne posetioce, kako iz Srbije tako i iz susednih zemalja. Međutim i ove godine je praznovanje Dana opštine priređeno u senci pandemije COVID 19.

„Danas obeležavamo 12. maj značajan datum iz bogate herojske prošlosti Negotina, jer su pre 188 godina Negotin i Krajina oslobođeni od Turaka“, rekao je predsednik SO Negoti mr Milan Uruković rezimirajući rad lokalnog parlamenta između dva dana opštine.

TO opštine Negotin je povodom dana opštine priredila izložbu fotografija prirodnih lepota i znamenitosti Negotina i Krajine. Pomenuta postavka krasi prostor ispred zgrade opštinske uprave.

Kako je ovom prilikom obrazloženo zbog trenutne epidemijske situacije, ove godine nije raspisan ni javni poziv za dodelu priznanja i godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima i organizacijama, što je dugogodišnja praksa prilikom proslave dana opštine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts