петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Podrška za mala poljoprivredna gazdinstva i preduzeća 50 – 40 – 10

Podrška za mala poljoprivredna gazdinstva i preduzeća 50 – 40 – 10

Ministarstvo poljoprivrede je nedavno objavilo pravilnik, među poljoprivrednicima popularno nazvan 50 – 40 – 10. Predviđena su četiri poziva do kraja godine na osnovu kojih poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu za sredstva zakupovinu mehanizacije ili za ulaganja u izgradnju novih objekata na gazdinstvu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da sa Svetskom bankom započinje projekat dodele bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima, ali i modernizaciju sopstvenog sistema za dodelu subvencija. Prvi poziv je objavljen, dok će naredna dva biti u julu i oktobru.

Vladica Gavrilović iz PSSS Negotin podseća poljoprivrednike da je prvi korak prijava na konkurs gde će uz potrebnu dokumntaciju oni izraziti želju a ministarstvo će potom izvršiti rangiranje i sačiniti rang listu, zatim će biti doneto rešenje za poljoprivrednike kojima se odobravaju sredstva, sledeći korak je odlazak poljoprivrednika u poslovnu banku radi podizanja kredita i izrada biznis plana.

PSSS Negotin pomagaće poljoprivrednicima sa područja Borskog okruga prilikom kompletiranja dokumentacije, na osnovu karateristika poljoprivrednog domaćinstva napraviće i inerno preliminarno rangiranje, kako bi vlasnik gazdinstva znao da li ispunjava uslove koje konkurs zahteva. Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama. Pored ovih grupa prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts