четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Knjaževac ove 2021. godine obeležava 188 godina od oslobođenja od turskog ropstva

Knjaževac ove 2021. godine obeležava 188 godina od oslobođenja od turskog ropstva

U Knjaževcu je obeležen 17. maj, Dan opštine, u znak sećanja na vreme kada je ovaj kraj oslobođen od turske vladavine  17. maja 1833.godine. Ove godine je praznovanje dana opštine organizovano skromnije u odnosu na raniji period zbog pandemije korona virusa. Na svečanoj sednici koja se održava tradicionalno svake godine dodeljena su priznanja najzaslužnijima u borbi protiv kovida 19.

Knjaževac ove 2021. godine obeležava 188 godina od oslobođenja od turskog ropstva. 17. maj 1833. godine je datum kada je posle 437 godina na ovim prostorima zbačena turska vlast, to je bio period kada je Gurgusovac zakoračio u budući razvoj u okviru svoje matice Srbije i zajedno sa njom u tokove razvoja civilizacije Evrope u XIX i XX veku. Na svečanoj sednici koja je organizovana povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja za ovu opštinu i koja je počela odavanjem pošte preminulima od covida 19 i intoniranjem nacionalne himne, predsednik SO Knjaževac Marko Stojanović obraćajući se prisutnima, podsetio je na istorijske događaje nakon oslobođenja ovog kraja od Turaka.

„Umesto lepih akademija na kojima smo gledali šta su naša deca, naši đaci, umetnici i sportisti postizali, mi smo prinuđeni da na ovaj način jednom formalnom sednicom obeležimo dan naše opštine“, rekao je predsednik opštine Knjaževa mr Milan Đokić. On je istakao da je ovo prilika da se rezimiraju pređašnji događaji i da se porazgovara o budućim planovima.
Opština Knjaževac je ove godine povodom  dana opštine uručila priznaja zaslužnim pojedincima i organizacijama koji su dali nemerljiv doprinos u borbi protiv covida 19. U ime svih nagrađenih prisutnima se obratio vd. dir. ZC u Knjaževcu dr Ivica Rakić.

Pored zdravstvenog centra majske nagrade su dodeljene i dr Milenković Nikoli, knjaževačkom epidemiologu, Policijskoj stanici u Knjaževcu.  Dodeljena su i dva priznanja posthumno Snežani Nikolić dir. Centra za socijalni rad i Vladici Petrović za uspešnu realizaciju prekograničnog projekta u okviru kojeg je u Knjaževcu formiran dijagnostički centar za mlade.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts