четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
dr Petar Paunović preporučuje vakcinaciju protiv COVID-a 19

dr Petar Paunović preporučuje vakcinaciju protiv COVID-a 19

U Srbiji su građanima trenutno dostupne četiri vakcine protiv COVID-a 19, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sputnik V, AstraZeneca. Vakcinacija nije obavezna ali je preporučena i omogućeno je svima koji žele da se vakcinišu da to i urade bez nekih značajnih procedura i problema. Studije pokazuju da nas vakcine protiv COVID-19 efikasno štite od infekcije, a posebno su značajne jer smanjuju rizik od teških formi bolesti koje bi zahtevale bolničko lečenje, međutim i pored toga građani se i dalje dvoume oko vakcinacije.

Od početka imunizacije veliki broj naših ljudi koji žive i rade u zemljama EU, kao i naši susedi iz republika bivše Jugoslavije iskoristili su pogodnosti i primili su vakcinu protiv COVID-a 19 u Srbiji, međutim skoro polovina građana naše Zemlje i dalje razmišlja da li da se vakciniše ili ne. Iako ima onih koji su skeptični prema vakcinama, drugi, pak, smatraju da će one doprineti vraćanju života u neku normalnost. Takvog je mišljenja i dr Petar Paunović penzionisani epidemiolog ZZJZ u Zaječaru.

dr Paunović naglašava da su vakcine kroz istoriju pomogle da se iskorene neke opake bolesti koje su odnele milione života, te shodno tome preporučuje svima da se vaknišu. Kada je reč o kraju epidemije. on objašnjava da će epidemija biti završena kada u našoj zemlji konstanto 28 dana bude bilo bez novozaraženih slučajeva.

Da podsetimo u Srbiji su građanima trenutno dostupne četiri vakcine protiv COVID-a 19, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sputnik V, AstraZeneca. Vakcinacija se može zakazati preko portala eUprava, a može se izvršiti i bez zakazivanja na bilo kom punktu za imunizaciju.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts