четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Uručena humanitarna novčana davanja porodicama sa decom kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19

Uručena humanitarna novčana davanja porodicama sa decom kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19

Socijalno ugrožene porodice sa više dece na području opštine Boljevac, dobile su novčanu pomoć za prevazilaženje materijalnih teškoća u vreme pandemije, koju je obezbedio Crveni krst Srbije uz pomoć američke organizacije USAID i  Unicefa. Pomoć je dobilo četrdeset porodica, a debitne kartice im je uručio ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji, Entoni Godfri, ministarka za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darja Kisić Tepavčević, direktorka UNICEF-a za Srbiju, Dajana Kostadinova i Dragan Radovanović, generalni sekretar Crvenog Krsta Srbije.

Debitne kartice sa utvrđenim iznosom novčanih sredstava uručene su porodicama sa decom iz Boljevca koje su imale značajano smanjene prihode usled posledica pandemije COVID-19. Istraživanje o uticaju pandemije COVID-19 na porodice sa decom u Srbiji, koje je UNICEF sproveo u aprilu 2020. godine, pokazalo je da je kriza izazvana COVID-19 pandemijom u značajnoj meri uticala na prihode porodica sa decom, te je u gotovo 50% ovih domaćinstava došlo do pada prihoda. Pored toga, četvrtina domaćinstava sa decom imala je neplanirane troškove uzrokovane ovom situacijom, a najčešće kategorije neplaniranih troškova bile su
sredstva za higijenu i hrana. Kod gotovo 40% domaćinstava iznos izdvojen za neplanirane troškove bio je veći od četvrtine mesečnog prihoda domaćinstva.

Program humanitarnih novčanih davanja sprovodi se u regionu Južne i Istočne Srbije, a realizuju
ga UNICEF i Crveni krst Srbije, zahvaljujući finansijskoj podršci Američke agencije za
međunarodni razvoj (USAID) u iznosu od 600.000 američkih dolara.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts