петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Ukoliko budu idealni vremenski uslovi u naredne dve nedelje kompletan posao oko setve bi mogao da bude završen

Ukoliko budu idealni vremenski uslovi u naredne dve nedelje kompletan posao oko setve bi mogao da bude završen

Ozima strna žita na području Borskog okruga su u dobrom stanju i aktulne vremenske prilike im neće stvarti nikakve probleme. Kada je setva u pitanju, suncokret je zasejan na 60% površina, dok je kukuruz samo na teritoriji opština Negotin i Kladovo zasejan na oko 40% parcela, pošto setva u ostalim krajevima Borskog okruga još nije počela. Prema rečima poljoprprivrednih stručnjaka, uz idealne vremenske prilike setva bi mogla da se privede kraju do 15. aprila.

Ozima strna žita su u dobroj kondiciji i trenutno jako dobro izgledaju, sporadični su slučajevi pojave žutila kod pšenice koja je posledica ili nedostatka azota ili velike količine vode u zemljištu. Vladica Gavrilović iz PSSS Negotin savetuje da poljoprivredni proizvođači sada treba da obrate pažnju na zaštitu useva. On ističe da ukoliko se ovakvi vremenski uslovi nastave strna žita neće imati nikakvih problema.

Gavrilović podseća i da je trenutno u jeku setva suncokreta i kukuruza. Planirane površine pod suncokretom su oko 7500 hektara, obzirom da se on uzgaja jedino na području opština Negotin i Kladovo, kakoko kaže tu je setva završena na oko 60% parcela.  Kukuruz bi prema procenama trebao da zauzme oko 20.000 hetktara, pošto se žuto zno seje na teritoriji čitavog okruga.

Prema procenama poljoprivrednih stručnjaka ukoliko budu idealni vremenski uslovi u naredne dve nedelje kompletan posao oko setve bi mogao da bude završen. Potrebni su topljiji dani kako bi temperatura zemljišta dostigla deset stepeni i više, što je jedan od uslova za početaka klijanja i ravnomernog nicanja. Procene su da bi do 15. maja setva na području Borskog okruga mogla da se privede kraju.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts