четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Šta treba znati o „Afičkoj kugi svinja“

Šta treba znati o „Afičkoj kugi svinja“

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), pokrenula je kampanju čiji je cilj da upozori na opasnost širenja afričke kuge svinja među domaćim i divljim svinjama u Srbiji i celoj jugoistočnoj Evropi. U našoj zemlji je već registrovana ova bolest na jednoj farmi u velikom izvoru nadomak zaječara, kako ističu veterinari ovo je prvi slučaj ovakvih razmera u Srbiji.

Arička kuga svinja je zarazna bolest koja napada domaće i divlje svinje i dovodi do visokih stopa smrtnosti. Otkrivena je početkom dvadesetog veka u Africi, a zatim se proširila na Aziju i Evropu. dr veterinarske medicine Ivan Trajković istakao je u emisiji „Zaječar moj grad“ da je ova bolest otkrivena još 1910.godine u Keniji i da ne prelazi sa životinja na ljude ali da pričinjava ogromne ekonomske gubitke.

Na farmama za uzgoj svinja primenjuju se biosigurnosne mere koje su na izuzetno visokom nivou, međuti ukoliko se se i pored toga pojavi zaraza pristupa se eutanaziji životinja, a potom i dezinfekciji kompletnog prostora. Postoji i niz mera koje treba sprovesti na ugroženom području u okolini rizične farme.

Bolest ne napada ljude, ali su posledice ove zarazne bolesti nemerljive. Jedan od ključnih uzroka zabrinutosti je potencijalna zabrana izvoza mesnih prerađevina zemljama u kojima je svinjska kuga otkrivena. Još jedna od specifičnosti svinjske kuge je nepostojanje preventivne vakcine i procesa lečenja. Najčešće mera za suzbijanje afričke kuge svinja je eutanazija bolesnih jedinki kako bi širenje zaraze bilo zaustavljeno.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts