петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Dva jubileja u zaječarskom pozorištu „Zoran Radmilović“

Dva jubileja u zaječarskom pozorištu „Zoran Radmilović“

Zaječarsko pozorište „Zoran Radmilović“ početkom februara je obeležilo sedam ipo decenija postojanja i rada, a pozorišni festival Zoranu u čast slavi ove godine svoj trideseti rođendan. Cela godina će biti u znaku ovih značajnih jubileja, što će iznedriti brojne predstave i brojna dešavanja kada je pozorišna umetnost u pitanju.

Tradicija duga 75 godina  nalaže obavezu da zaječarsko pozorište mora biti jedno od tri najbolja pozorišta u Srbiji, ako se izuzme Beograd. „Ovaj teatar zavređuje to misijom koju ima u istočnoj Srbiji ali i imenom koje nosi“, istakao je Vladan Đuričić direktor pozorišta timočke krajne i centra za kulturu „Zoran Radmilović“, gostujući u emisiji „Zaječar moj grad“.

Ove godine će biti obeležena dva jubileja, pored 75. rođendana pozorišta, pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića“ slavi tri decenije postojanja. Đuričić je rekao da su tim povodom bila planirana tri velika projekta, Dokumentarni film o Radmiloviću, Milan Caci Mihajilović je napisao knjigu o Zoranu Radmiloviću, a Ivan Bekjarev koji nažalost više nije među nama započeo je rad na predstavi koja je posvećena upravo bardu srpskog glumišta. „Kako se sve tragično dogodilo, Ivana više nema baš zbog korone, zaječarsko pozorište će pronaći način da se ovom velikom glumcu i prijatelju oduži na pravi način“, rekao je Đuričić.

U planu je još jedna predstava o Zaječaru, kako je direktor zaječarskog pozorišta rekao, pisanje teksta je povereno Milošu Latinoviću direktoru BITEF-a, a predstava će biti inspirisana motivima iz života Živojina Žike Pavlovića, jednog od najznačajnijih srpskih reditelja crnog talasa jugoslovenskog filma, eminentnog književnika, slikara i profesora Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.  Pavlovićeva majka je iz Vratarnice, a on dosta vremenena proveo u ovom kraju, bio je fasciniran vozovima, te je njegova veza sa gradom na Timoku itekako bila jaka, zaključio je Đuričić.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts