петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
U gradovima i opštinama Timočke krajine počela je imunizacija protiv covida 19

U gradovima i opštinama Timočke krajine počela je imunizacija protiv covida 19

U gradovima i opštinama Timočke krajine počela je imunizacija protiv covida 19. Zdravstveni centar Negotin dobio je 360 doza vakcina kineskog proizvođača, a prvog dana vakcinacije prijavljeno je bilo 72 građana.

U Domu zdravlja negotinskog Zdravstvenog centra počela je  imunizacija građana sa teritorije ove opštine koji su se za vakcinaciju prijavili preko portala E-uprava. Vakcinacija se trenutno obavlja u Službi epidemilogije Doma zdravlja, u dve smene, u vremenu od 8 do 18 časova. Vakcinu su prvog dana imunizacije primili uglavnom stariji sugrađani kojima je kako kažu, vakcina jedino sredstvo da sačuvaju zdravlje. Kako su nam rekli izbor proizvođača im je manje bitan, jer  smatraju da su sve vakcine dobre.  

Imunizacija je dobrovoljna, a građani su se za vakcinaciju prijavili preko portala E-uprave. Kako nam je rekla vd.direktora  Zdravstveni centar Negotin dr Vidosava Paunović Barbulović, u ovu zdravstvenu ustanovu je u prvoj fazi dopremljeno je 360 doza vakcina kineskog proizvođača. Kako je istakla pacijent nakon vakcinacije ostaje u prostoriji za opservaciju najmanje petnaest minuta, gde se prati njegovo postvakcinalno stanje, kako bi se na vreme reagovalo ukoliko dođe do neke alergijske reakcije.

Pored službe epidemilogije Doma zdravlja, u Negotinu će biti otvoren još jedan punkt za masovnu vakcinaciju, biće to u domu penzionera. Kako je rekla direktorka ZC Negotin, taj se prostor upravo sređuje za te namene, jer on odgovara epidemiološkim standardima koje propisao ZZJZ „Timok“ Zaječar. Inače pored Negotina i ZC Zaječar  dobio je 810 doza kineske vakcine. Građani će biti vakcinisani po prioritetima koje definiše Institut za javno zdravlje Batut u skladu sa dinamikom pristizanja doza vakcina za koje su se građani opredelili. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts