субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Snežni pokrivač zaštitio ozime useve

Snežni pokrivač zaštitio ozime useve

Sneg koji je prethodne nedelje padao u ovom delu Srbije zaštitio je biljke od izmrzavanja, pre svega ječam, a kada se bude otopio doprineće stvaranju preko potrebne vlage u zemljištu. U PSSS u Negotinu ističu da je jesenas na teritoriji Borskog okruga zasejano 24.000 hektara pod pšenicom, 4.000 hektara pod ječmom, ostala strna žita, tritikale, raž i ovas zauzimaju oko 2.500 hektara povržina, dok je lucerka zasejana na oko 700 hektara oranica. Kako kažu strna žita su trenutno u fazi mirovanje i pretpostavka je da će tako biti sve do prve nedelje februara, ako potraju ovi vremenski uslovi.

Povoljni vremenskei uslovi tokom jeseni uslovili su da većina parcela na teritoriji Borskog okruga bude zasejana na vreme, tako da su ozima strna žita u fazi predbokorenja, a manji procenat ozime pšenice je u fazi razvoja dva do tri lista i njoj je pretilo izmrzavanje, kao i ječmu. Kako ističe Vladica Gavrilović iz PSSS u Negotinu, sneg je dobrodošao iz dva razloga, da bi zaštitio useve od niskih temperatura ali i da bi stvorio potrebnu vlagu u zemljištu.

Ratari su jesenas  najviše parcela zasejali pod pšenicom, slede ječam i ostala strna žita. Gavrilović kaže da su usevi trenutno u fazi mirovanja ida će tako biti sve do prve nedelje februara,zavisno od vremenskih prilika.

„Poljoprivredni proizvođači bi nakon toga trebali da se pripreme za prolećnu prihranu“, kaže Gavrilović i dodaje da nije zabeležen ni jedan slučaj izmrzavanja, dodaje da je bilo sporadične pojave glodara ali da to nije nešto što je značajno oštetilo prinose.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts