субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Ranom zorom po badnjak

Ranom zorom po badnjak

U oči jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika Božića koji se po julijanskom kalendaru proslavlja 7. januara, verujući narod slavi Badnji dan. Tradicionalno ranom zorom na badnji dan odlazi se po banjak koji simbolizuje bogomladenca. U gotovo svim pravoslavnim domovima u našoj zemlji poštuje se ovaj običaj, a eparhija Timočka u saradnji sa gradskom upravom Zaječar već godinama unazad organizuje svečani odlazak po badnjak.

U duhu hrišćanstva i pravoslavlja ove srede, rano izjutra sveštenici eparhije Timočke, predvođeni starešinom hrama Roždestva Presvete Bogorodice u Zaječaru i predstavnici lokalne vlasti u Zaječaru, tradicionalno su posekli badnjak koji ima ključno mesto u praznovanju dana rođenja Isusa hrista.

Drvo za badnjak koje se unosi u dom je najčešće mlad cer koji se ritualno seče u rano jutro Badnjeg dana. Zaječar je godinama unazad sve do ove nesrećne epidemije bio jedan od gradova gde su organizovane brojne svečanosti povodom proslave Božića. Praznovanje je uvek počinjalo rano ujutro na Badnji dan sečenjem badnjaka i tradicionalnom litijom kasnije popodne tog dana i nalaganjem badnjaka u centru grada. Kako je istakao gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ove godine svega toga neće biti, a ove svečarske dane svako će proslaviti u krugu svoje porodice.

Prema rečima starešine hrama Roždestva Presvete Bogorodice u Zaječaru badnjak će biti naložen u porti crkve, bez masovnih okupljanja i uz poštovanje svih preporučenih mera.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts