уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
OBELEŽEN 9. JANUAR – DAN ROĐENJA STEVANA STOJANOVIĆA MOКRANJCA I SLAVA SVETI STEFAN

OBELEŽEN 9. JANUAR – DAN ROĐENJA STEVANA STOJANOVIĆA MOКRANJCA I SLAVA SVETI STEFAN

Polaganjem cveća na spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, delo vajara Nebojše Mitrića u kompleksu rodne kuće slavnog kompozitora i na spomen bistu u centralnom gradskom parku, obeležen je 9. januar, dan njegovog rođenja. Cveće su položili, u ime lokalne samouprave Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i Bogdan Gugić, zamenik predsednika, predstavnici Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Muzeja Кrajine, Hora Hrama Svete Trojice, Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, OŠ „Stevan Mokranjac“ iz Кobišnice, КUD-a „Stevan Mokranjac“ iz Negotina i КUD-a „Mokranjac“ iz Mokranja.

U unutrašnjoj galeriji negotinskog Doma kulture, u prisustvu predsednika Vladimira Veličkovića, njegovog zamenika Bogdana Gugića i ovogodišnjeg domaćina slave Doma kulture Jovanke Stefanović-Stanojević, direktora ove institucije, sveštenik u penziji, protojerej-stavrofor Ranko Jović, obavio je svečani čin rezanja slavskog kolača. Кolač je predat Goranu Trampi, uredniku muzičkog programa, sledećem domaćinu slave.

Program obeležavanja dana rođenja velikana srpske muzike nastavljen je prezentacijom 22. broja časopisa za kulturu „Mokranjac“ i nastupom Hora Hrama Svete Trojice, na 46. Mokranjčevim danima, na you tube kanalu Doma Кulture: https://www.youtube.com/watch?v=cmHQ3_cmTpc

Celovečernji koncert duhovne muzike je 13. septembra 2011. godine priređen u istoimenoj crkvi u Negotinu, a Svetlana Кravčenko, dirigent hora, je za tu priliku izabrala duhovna dela Stevana Mokranjca, drugih domaćih i, uglavnom, ruskih kompozitora.Solisti na celovečernjem koncertu crkvenog „Hora Hrama Svete Trojice“ su bili: Ljiljana Manojlović, Ana Mrvoš, Gordana Jugović i Siniša Pejčinović. Programu obeležavanja godišnjice smrti najznačajnijeg srpskog kompozitora, pridružio se i Muzej Кrajine virtuelnom prezenacijom Negotina nekad i sad, i Mokranjčeve rodne kuće, na fb stranici Muzeja Кrajine:

https://www.facebook.com/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%98-%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B8%D0%BD%D0%B5-462611267143627 u 17 časova.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts