петак, 3 маја, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Rod voća prosečan, problem plasman i otkupna cena

Zaječar: Rod voća prosečan, problem plasman i otkupna cena

Svetska pandemija korona virusa je sa sobom donela velike promene kako u svim sferama života ljudi, tako i u poljoprivredi. Naime konkretno u voćarstvu proizvođači su imali prosečan rod, međutim problema je bilo sa plasmanom proizvoda kao i sa otkupnom cenom.

Rod voća na teritoriji koju pokriva grad Zaječar u 2020. godini prema procenama stručnjaka PSSS „Agroznanje“ kreće se u granicama višegodišnjeg proseka. Međutim kada je kvalitet u pitanju, može se reći da je šarenolik. Voćari su ove godine imali i problema sa plasmanom proizvoda kao i sa otkupnom cenom.

Iz PSSS Agroznanje podsećaju vlasnike poljoprivrednih domaćinstava da je neophodno da vinograde upišu u Vinogradarski registar, kako ne bi došli u situaciju da im budu uskraćeni određeni podsticaji.

Nakon skidanja plodova kod svih vrsta voća i vinove loze, poljoprivredni savetodavci preporučuju da se može pristupiti svim redovnim agrotehničkim merama karakterističnim za ovaj period u godini. U zavisnosti od vremenskih uslova i tokom decembra meseca treba u voćnjacima primeniti agrotehničke mere koje nisu urađene u prethodnom periodu . Ukoliko vremenske prilike dozvole nastavlja se sa sadnjom voćki. Zbog izuzetno sušnog leta i jeseni priprema zemljišta za sadnju je bila otežana pa je mali broj proizvođača uspeo da sadnju obavi u novembru. Sadnju ne treba obavljati ukoliko su temperature u minusu jer može doći do oštećenja korenovog sistema pa samim tim i do slabijeg prijema sadnica. Ukoliko to nije urađeno tokom novembra posađene voćke treba obavezno zaštititi od divljači jer štete koje naprave zečevi i srne mogu dovesti do sušenja voćki ili do slabijeg porasta napadnutih stabala.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts