субота, 4 маја, 2024

20 godina sa vama
U vetrozaštitnom pojasu u Negotinu posađene 252 sadnice

U vetrozaštitnom pojasu u Negotinu posađene 252 sadnice

Opština Negotin na konkurs Ministarstva zaštite životne sredine za dodelu sredstava iz Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavnje u 2020. godini dobila sredstva u iznosu od 3.933.270,96 dinara, dok je učešće opštine 1.045.553,04 dinara. Projekat se odnosi na  pošumljavanje vetrozaštitnog pojasa na predmetnim parcelama u naselju Rastoka. Važno je istaći da se  korišćenjem autohtonih, domaćih vrsta drveća, uspostavlja  ravnoteža sa autentičnim prirodnim ambijentom. Zatim formiranjem vetrozaštitnog pojasa obezbeđuje se zaštitna funnkcija. Postojeći objekti i naselja, štite se od jakih udara vetra, štite se fasade zgrada, električne i druge nadzemne instalacije, i druga imovinu, a u zimskim mesecima smanjuju individualni osećaj hladnoće izazvan vetrom. Kako je istakao predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković obilazeći tu lokaciju, na tom potesu su posađene 252 sadnice.

Prilikom izbora sadnog materijala kriterijumi su bili sledeći:
– Autohtonost vrste u skladu sa projektinm zadatkom;
– Tip staništa;
– Vrste drveća čije morfološke karakteristike jesu pogodne za stvaranje vetrozaštitnog pojasa;
– Specifičnosti klimatskih i stanišnih uslova na predmetnoj lokaciji;
– Estetske i ekološke karateristike vrsta.
U skladu sa navedenim kriterijumima izabrane su sledeće vrste:
1. Srebrna lipa;
2. Krupnolisna lipa;
3. Obični javor;
4. Orah;
5. Breza;
6. Crvena šljiva;
7. Pančićeva omorika;
8. Crni bor.

Pošumljavanjem vetrozaštitnog pojasa smanjuje se jačina vetra, a time se utiče i na promenu mikroklime, smanjuje se isparavanje vlažnosti iz zemljišta, dok se relativna vlažnost vazduha povećava za skoro 15 %. Leti kada su temperature visoke, pojas štiti zemljište od prekomernog isparavanja, i temperatura vazduha se smanjuje. Inaće treba istaći i to da je od 37 prijava odobreno je ukupno 11 među kojima je I opštine Negotin. Ukupna vrednost projekta iznosi 4.978.824,00 dinara.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts