четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Potpredsednica Vlade Srbije u poseti Boru: Nema održivog rudarstva bez zdrave životne sredine

Potpredsednica Vlade Srbije u poseti Boru: Nema održivog rudarstva bez zdrave životne sredine

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je danas grad Bor, gde je sa gradonačelnikom Aleksandrom Milikićem i udruženjima građana razgovarala o planovima za razvoj u sektoru rudarstva.

“Nije bilo mnogo komunikacije u prethodnom periodu između građana Bora, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva za zaštitu životne sredine i strateškog partnera. Imala sam sastanak sa strateškim partnerom, on je važan i za Bor i za Srbiju, nije sporno. Danas sam imala prvi sastanak sa gradom i udruženjima građana. Jer, interes broj jedan je zdravlje – nema održivog rudarstva ako se svi ne uključimo da životna sredina bude zdravija”, izjavila je danas u Boru potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da grad Bor ima ozbiljan rudarski potencijal, ali da su zdravlje i bezbednost sugrađana na prvom mestu.

“Dobili smo danas ono što nam je nedostajalo, a to je podrška za sva otvorena pitanja, prevashodno sa kompanijom „Ziđin“. Siguran sam da je ovo nastavak dobrog razvoja rudarstva na teritoriji grada”, poručio je on.

Mihajlovićeva se zahvalila svima što su se odazvali pozivu za sastanak i poručila da će komunikacija biti redovna.

“Ljudima sa srpske strane, koji su u upravnim i nadzornim odborima kineske kompanije, poručujem da moraju više da rade za srpski interes. Država će dati podršku da sve što „Ziđin“ planira da uradi u zaštiti životne sredine ide brže. Pomoći ćemo i ako postoji nerazumevanje u pripremi dokumentacije i dobijanju dozvola. Ja sam 37 dana ministarka rudarstva i energetike, maksimalno ću se potruditi da rešimo problem meštana Кrivelja, da se neophodni planovi donesu, da strateški partner donese strategiju razvoja u rudarstvu za narednih 10, 15 godina, što smo zahtevali. Važno je da vratimo poverenje građana i smanjimo strah koji je razumljiv. Ovo ministarstvo radi otvoreno, ne postoji dokument koji nećemo dostaviti na uvid. Ništa ne može da se reši preko noći, ali ako smo tim i znamo interes, možemo brzo da napravimo neke korake”, rekla je ona.

Dalibor Stanković je u ime Saveta MZ Кrivelj zahvalio potpredsednici Mihajlović na pozivu za sastanak i želji da čuje za probleme meštana.

“Posebno nam je drago da se stavovi meštana i Ministarstva ne razlikuju i u narednom periodu radićemo zajedno na rešavanju višedecenijskih problema meštana i nadamo se dobrim rezultatima”, rekao je Stanković.

Zoran Janković, ispred nevladinih organizacija „Eko ist“ i „Čukaru Peki“, rekao je da ova udruženja brinu o budućnosti sela u okolini novih rudnika.

“Svi mi znamo o problemima grada Bora, ali vrlo malo građana zna o problemima na izgradnji rudnika Čukaru Peki. Veliki su problemi i već tri godine pokušavamo da razgovaramo sa resornim ministarstvima. Današnji dolazak potpredsednice i predstavnika Ministarstava je presedan i očekujemo da bude efekta u zaštiti meštana okolnih sela i da izgradnja ne bude slična rudniku RTB”, rekao je Janković.

Zvonko Damnjanović, koji se obratio ispred NVO “Građanska čitaonica Evropa”, zahvalio je potpredsednici Vlade jer je pokazala da nije salonski ministar, već je tu da čuje građane na terenu.

“Кvalitetna komunikacija i debata neophodni su i danas smo dogovorili modele debate, da se poboljša odnos između zagađivača i nas, da se radi na kontroli zagađivača i da se posluje po zakonima Srbije, uz 24-časovno prisustvo inspekcije. Dogovorili smo da ćemo imati redovne sastanke, zarad boljitka svih građana”, rekao je Damnjanović.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts