уторак, 16 априла, 2024

20 godina sa vama
Potpisan je Memorandum o saradnji za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu

Potpisan je Memorandum o saradnji za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu

U četvrtak 10. decembra potpisan je Memorandum o saradnji za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu. Potpisnici ovog dokumenta su Nemačka organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i opština Kladovo. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, događaj je organizovan onlajn. Potpisivanju Memoranduma o razumevanju su prethodili obimni radovi na ovom utvrđenju, poslednji posao u nizu koji je završen je izgradnja kompletne kanalizacione, vodovodne i elektro mreže. Inače Dunavsko utvrđenje Fetislam nekada je bilo strateško vojno utvrđenje, a danas predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i mesto koje turisti rado obilaze. “ Projekat obnove Fetislama će izuzetno uticati na jačanje turističke ponude Kladova, ali i celog Donjeg Podunavlja. Stvoriće se nova radna mesta, što je takođe izuzetno važno“, rekao je Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo.

Događaju su još pristvovali  šef Delegacije EU u Srbiji, kao i Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, Tatjana Matić, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Aleksander Bec, vođa tima EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Bec je ovom prilikom rekao da tvrđava Fetislam ima potencijal da unutar svojih zidina postane  mesto gde će se priređivati kulturni i sportski događaji.

„Mi smo u prethodnom zajedno sa ostalim ministarstvima periodu odredili prioritete, gde ćemo investirati i šta je to što će doneti privredni rast, a upravo je tvrđava Fetislam jedan od tih prioriteta“, izjavila je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

“ Žao mi je što nismo mogli danas da posetimo Kladovo ali se nadam da ćemo obići lokalitet pre početka radova“, istakla je Tatjana Matić, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije, napominjući da  turističko puvanje danas podrazumeva i obrazovni i kulturološki aspekt tog putovanja

Projektom je predviđena rekonstrukcija Glavne kapije, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim
lagumima, ali i kapije, letnje pozornice i priobalnih kula u “Malom gradu”. „EU za kulturno nasleđe i turizam“ EUzaTebe projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomskusaradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts