петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Situacija u Boru i dalje nestabilna, neophodno poštovanje mera

Situacija u Boru i dalje nestabilna, neophodno poštovanje mera

Od poslednjih informacija, prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, na području Bora registrovana su dva nova slučaja virusa, te je tako na današnji dan 210 broj ukupno aktivno pozitivnih slučajeva virusa na teritoriji grada.

Prema rečima nadležnih u zdravstvu, u kovid ambulanti se i dalje beleži veliki broj pregleda, kako pacijenata sa potencijalnim simptomima virusa, tako i kontrolnih, a za oko 170 uzetih briseva čekaju se rezultati testiranja.

Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Bor smešten je 31 bolesnik, od kojih je 21 pozitivan na virus korona, dok se za još petoro čekaju rezultati. Podsećamo, za potrebe prijema kovid pacijenata, u borskoj bolnici je oslobođeno i odeljenje neurohirurgije gde se sada smeštaju pacijenti pozitivni na ovaj virus.

„Kao što smo već upozoravali, obim rada na svim odeljenjima i u specijalističkim ambulantama je umanjen, jer su lekari angažovani za potrebe kovid odeljenja. Naravno da će svi koji imaju tegobe biti primljeni, ali nezadovoljstvo potiče od onih kojima pomoć nije potrebna. Tada su na udaru zdravstveni radnici koji samo obavljaju svoj posao. Građani treba da shvate da gužve u čekaonicama i nepoštovanje mera samo može pogoršati već ozbiljnu situaciju.“, naglasio je direktor Opšte bolnice u Boru, dr Goran Joksimović.

Kako je naveo gradonačelnik Bora, cilj je jedan, a to je zaštita zdravlja i bezbednosti svakog građanina.

„U gradu imamo veliki broj zaraženih, imamo i veliki broj testiranih na dnevnom nivou, pa tako gradske zdravstvene ustanove imaju problem da prime sve naše sugrađane koji jesu ili su potencijalno zaraženi virusom. Ako ne preduzimamo mere i pustimo da to funkcioniše po principu nepoštovanja mera, ugrožavamo one koji mere poštuju. Stav gradskog Štaba jeste da se zaštiti svaki naš sugrađanin, ali ujedno moramo voditi računa i donositi mere kako bismo pomogli i lokalnoj privredi da prevaziđe ovaj period.“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Kao što je prethodno i najavljeno, lokalna komunalna inspekcija, u saradnji sa republičkom sanitarnom inspekcijom, uveliko kontroliše sve mere propisane od strane Kriznog štaba Vlade RS i gradskog Štaba za vanredne situacije. Cilj kažnjavanja je, kako se navodi, da svi koji poštuju mere budu zaštićeni od onih koji ne žele da poštuju mere.

„Veliki broj sugrađana zaista vodi računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih. Nije korektno da mali broj onih koji ne želi da poštuje mere ugrozi većinu koja se mera pridržava. Sve mere koje se u cilju sprečavanja širenja virusa donose na republičkom i lokalnom nivou su dobronamerne i stoga apelujem na građane da ih se pridržavaju.“, dodao je gradonačelnik.

Kako je rečeno tokom konferencije, od danas će servis „Prijavi problem“ biti dostupan i za najstarije sugrađane kod kojih je ustanovljeno prisustvo virusa i nalaze se u kućnoj izolaciji, a koji pozivom na broj telefona 060 27 27 059 ili 030 424 192, u slučaju da im je neophodno jer nema ko da brine o njima, mogu zatražiti pomoć volontera grada, u ovom slučaju Gerontološke službe, koja će biti na raspolaganju najstarijima ukoliko je u pitanju kupovina namirnica, lekova ili sličnih usluga.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts