субота, 4 маја, 2024

20 godina sa vama
Proglašena vanredna situacija u Negotinu

Proglašena vanredna situacija u Negotinu

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije sa tendecijom širenja zaraze COVID 19, Štab za vanredne situacije je na 33. vanrednoj sednici, koja je održana u proširenom sastavu doneo odluku o progalšenju vanredne situacije na teritoriji opštine Negotin. U prilog nepovoljnoj situaciji govore i podaci ZC Negotin, povećan je broj pacijenata koji se javlja u COVID ambulantu, uglavnom su to pacijenti sa težom kliničkom slikom koji zahtevaju hospitalizaciju.

ZZJZ „Timok“ Zaječar uputio je opštinskom štabu za vanredne situacije u Negotinu izveštaj o proceni epidemiološke situacije na teritoriji ove opštine, gde pored ostalo navodi da je epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da proslave, kao i druga masovna okupljanja, predstavljaju potencijalni rizik za širenje infekcije. Takođe se ističe da su prisutni i faktori, kao što su nepridržavanja mera lične zaštite i fizičke distance kod određenog broja stanovništva. U prilog nepovoljnoj situaciji govore i podaci ZC Negotin, povećan je broj pacijenata koji se javlja u COVID ambulantu,u prvoj nedelji novembra 22 njih je zatražilo lekarsku pomoć, uglavnom su to pacijenti sa težom kliničkom slikom koji zahtevaju hospitalizaciju.

Kako bi se skrenula pažnja građanstvu na neophodnost poštovanja svih propisanih mera u borbi protiv širenja korona virusa, a imajući u vidu situaciju u opštinama u okruženju i frekvenciju ljudi iz jednog u drugo naselje, bilo je neophodno doneti odluku o proglašenju vanredne situacije. Cilj je da se ovakvim restriktivnim merama utiče na smanjenje kontakata potencijalno zaraženih osoba, kao i da se podigne svest građana o potrebi poštovanja svih donetih mera.

 Na sednici  je rečeno da je situacija u domovima za stare na teritoriji opštine Negotin, a koji su u sistemu je stabilna, trenutno nema pozitivih na korona virus.  Kako je istakao Stevan Šarčević vlasnik ustanove za smeštaj starih lica Sveti Nikola, vanredna situacija će doprineti da se kontakti korisnika sa rodbinom i prijateljima ukinu dok se epidemiološka situacija ne poboljša.

Kako je istakla vd direktora ZC Negotin dr Vidosava Barbulović paunović, ZC Negotin raspolaže dovoljnim količinama kiseonika, iako ova zdravstvena ustanova nema centralni razvod kiseonika, nabavljene su veće boce od onik koje su do sada korišćene, tako da svaki pacijen kome bude potrebno, dobiće adekvatnu kiseoničnu potporu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts