недеља, 28 априла, 2024

20 godina sa vama
Manifestaciji Muzeji za 10 i u muzej „Krajine“ u Negotinu

Manifestaciji Muzeji za 10 i u muzej „Krajine“ u Negotinu

Negotinski muzej „Krajine“ učestvovaće i ove godine u nacionalnoj manifestaciji Muzeji za 10, koja će biti  organizovana od 9-15. novembra 2020. godine. U ponedeljak 9. novembra u konaku Hajduk Veljka biće organizovana likovna radionica „Stvarajmo zajedno“, dok će dan kasnije biti organizovana i izložba radova nastalih na ovoj radionici. 14. novembra biće obeležena Evropska noć muzeja, tim povodom će u Mokranjčevoj rodnoj kući u 19h biti održanano stručno vođenje kroz izložbu „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“.

Regionalna manifestacija Muzeji za 10 biće održana ove godine u uslovima koje diktira pandemija COVID 19. Muzeji u Srbiji će ovoga puta iskoristiti  snagu društvenih medija i digitalnih platformi kako bi publici pružili što više kvalitetnih sadržaja.  Muzej „Krajine“ u Negotinu učestvovaće  ove godine u pomenutoj nacionalnoj manifestaciji, a deo programa biće realizovan sa učenicima iz OŠ „12. septembar“.

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ Nacionalni komitet ICOM Srbija objavio je Nagradni konkurs na temu „Predstavi svoj muzej”, poziv je otvoren za sve kreativne osobe, a naročito mlade, koji na ovaj način žele da iskažu talenat i inovativnost, i da iz svog ula predstave rad muzeja.

Autori Trajković  Ivica  i Radosavljević Sanja su ovom izložbom, pored eksponata koji su izloženi na stalnoj postavci i koji su dati na uvid posetiocima, prikazali i eksponate koji su sakriveni od očiju javnosti i čuvaju su u Zbirci Stevana Mokranjca. Akcenat je stavljen na razglednice i pisma, koji čine dragoceni dokument jednog vremena i značajan su istorijski izvor za proučavanje Mokranjčeve ličnosti. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts