недеља, 28 априла, 2024

20 godina sa vama
Besplatna analiza zemljišta

Besplatna analiza zemljišta

Nakon žetve ili berbe useva preporuka je da se proveri i sazna kakvo je stanje djubriva u zemljištu. Uzorke zemlje treba dostaviti laboratoriji koja je opremljena za analizu zemljišta i davanje preporuke za poljoprivredne proizvođače. Za vlasnike poljoprivrednih gazinstava sa teritoriteriji Borskog okruga analizu vrši PSSS Negotin.

Ovih dana na poljoprivrednim parcelama Borskog okruga  aktuelna je akcija besplatne kontole plodnosti Zemljišta koju finansira sektor za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, obzirom da unazad dve godine Uprava za poljoprivredno zemljište ne sprovodi tu meru. Savetodavci PSSS u Negotinu podsečaju da je agrohemijska analiza zemljišta  osnovni preduslov uspešne poljoprivredne proizvodnje u povrtarstvu, ratarstvu i voćarstvu.

Na osnovu poznavanja sadržaja i oblika hranljivih elemenata u zemljištu kao i potreba pojedinih biljaka za tim elementima, mogu se dati preporuke za primenu odgovarajućih vrsta, formulacija i količina đubriva. Inače pored sektor za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, ovu akciju su podržale i dve opštine iz Borskog okruga, Negotin i Kladovo.

Iz savetodavne službe podsećaju da je hemijska analiza zemljišta  neophodna i zbog podsticaja, naime ukoliko vlasnik poljoprivrednog gazdinstva želi da konkuriše za državne subvencije,konkretno za podizanje novog voćnjaka, koje iznose oko 60% od vrednosti sadnica mora da ima uverenje o izvršenoj analizi zemljišta.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts